Un raport publicat de Organizația Națiunilor Unite arată că, în 2019, circa 17% din alimentele disponibile consumatorilor au fost irosite în case, în magazine și restaurante, potrivit green-report.ro.
„O perioadă mare de timp se presupunea că risipa de alimente la nivelul gospodăriilor este o problemă importantă doar în ţările dezvoltate. Odată cu publicarea raportului Food Waste Index vedem că lucrurile nu sunt atât de clare”, a declarat Marcus Gover, directorul organizaţiei caritabile WRAP care lucrează cu guvernele pentru a reduce risipa de alimente.
Potrivit raportului, aproximativ 931 de milioane de tone de alimente au fost risipite în 2019, echivalentul a 23 milioane de camioane de câte 40 de tone fiecare.
Gospodăriile private sunt responsabile pentru cea mai mare parte (11%) din alimentele care sunt aruncate. Apoi, urmează restaurantele şi alţi furnizori de alimente cu 5% şi magazinele alimentare cu 2%.
Se estimează că între 8% şi 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră au legătură cu alimentele care nu sunt consumate (risipite sau aruncate), o cantitate similară cu transportul rutier. Păduri sunt defrişate, combustibil este ars şi ambalaje sunt produse pentru a furniza alimente care sunt aruncate. În paralel, alimentele care se alterează în gropile de gunoi eliberează mai multe gaze cu efect de seră în atmosferă.
Sursă foto: catena.ro.
COMMENTS ARE OFF THIS POST