25 iunie 2024, 8:16

Asociația MaiMultVerde și Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară își unesc forțele pentru reducerea poluării cu plastic a apelor Dunării

Asociația MaiMultVerde (MMV), coordonatoare a programului „Cu Apele Curate” și Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI), constituită în scopul cooperării și dezvoltării instituționale pentru managementul integrat al deșeurilor, anunță semnarea unui acord de parteneriat ce are ca obiectiv crearea de ghiduri de implementare a sistemelor de colectare separată (pe fracții) a deșeurilor în cca. 150 de localități dunărene. Ghidurile se vor adresa atât autorităților publice, cât și membrilor comunităților locale.

Într-o primă etapă, în perioada august – octombrie 2021, va fi derulată la nivel local cercetarea stării actuale a colectării deșeurilor în unitățile administrativ teritoriale (UAT) vizate – cantități, număr de fracții, costuri, probleme întâmpinate, modele de succes etc. – și corelația cu calitatea apelor Dunării. Rezultatele cercetării vor sta la baza activităților ulterioare, adresate comunităților și autorităților locale și centrale.

Context

Potrivit hărților județene de colectare a deșeurilor, publicate în iulie 2021 de Raul Pop, secretar de stat în Ministerul Mediului, doar trei dintre cele aproximativ 150 de UAT-uri cu acces direct la apele Dunării figurează fără serviciu de colectare.

  • Pentru alte 29 (cca 19%) nu există date;
  • 35 (cca 23%) preiau gunoi amestecat (o singură fracție);
  • în timp ce restul, mai bine de jumătate (56%) beneficiază de servicii de colectare cu separare pe două, până la cinci categorii (hârtie-carton, plastic, sticlă, metal, biodegradabil) + rezidual.

 

Malurile Dunării sunt în multe locuri năpădite de gunoaie, dintre care cele de plastic, cele mai ușoare, dar și cele mai rezistente în timp, ajung purtate de viituri sau vânt în apa fluviului și de acolo în mare.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol