18 mai 2024, 0:33

Aproape 22 de milioane de telefoane mobile zac nefolosite în casele românilor, în loc să fie reciclate

Mare parte dintre români nu vor să se despartă de telefoanele mobile vechi pe care nu le mai folosesc și preferă să le păstreze, în loc să le ducă la reciclat. Acest fapt reiese dintr-un studiu realizat de reBuy, magazin online de electronice uzate din Germania. Studiul clasează România pe locul 9 dintre cele 27 de țări analizate, cu o cifră ridicată de telefoane mobile neutilizate.

În România, există aproape 22 de milioane de telefoane mobile care sunt nefolosite. Cel mai mare număr de telefoane mobile nefolosite (223 de milioane) este în SUA, urmate de Germania (84,7 milioane) și Marea Britanie (83,1 milioane). La polul opus se află;

  • Slovenia – 2,3 milioane;
  • Letonia – 1,7 milioane;
  • Estonia – 1,6  milioane.

 

Dacă telefoanele nefolosite din cele 27 de țări ar fi duse la reciclat, suma obținută din extragerea metalelor prețioase existente în aparate, precum aur, argint, paladiu, platină și cupru, ar ajunge la 1,9 miliarde de euro.

Totalul deșeurilor generate de telefoanele mobile din cele 27 de state a fost 23.964 de tone anul trecut, ceea ce echivalează cu peste 54 de avioane Boeing 747, sau cu 138 de balene albastre. Potrivit estimărilor din studiu, România a produs 653 de tone de deșeuri de telefoanele mobile.

În privința ratei generale de reciclare a telefoanelor mobile din România, aceasta a fost de 11%, din nou cea mai mică între țările prezente la studiu. De cealaltă parte, țările cu cea mai mare rată de reciclare sunt:

  • Slovenia – 75%;
  • Germania – 67%;
  • Lituania – 59%.

 

Foto: MMMarcelo2008, Flickr, CC BY-NC-SA


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol