14 decembrie 2024, 20:47

Cum să-ți protejezi pielea de poluarea aerului

Cum îți poți proteja pielea de poluanți precum gazele emise de autovehicule și resturile de la incendii forestiere? Iată câteva sugestii.

Vitamina C

Pielea este un organ multistrat. Partea cea mai exterioară, epiderma, acționează ca un zid de apărare. Urmează dermul, unde există colagenul și lipidele, care vă mențin pielea fermă, dar elastică. Poluanții aduc radicali liberi, molecule instabile care compromit funcția celulară. Preveniți invazia luând vitamina C, un antioxidant care combate radicalii liberi și razele ultraviolete.

Protecție solară

Razele ultraviolete îți ard pielea și îi slăbesc apărarea. Se recomandă utilizarea unui produs de protecție solară cu spectru larg, SPF 30-plus, cu elemente de blocare solare fizice precum oxidul de zinc sau dioxidul de titan, chiar dacă aveți pielea închisă la culoare. Pielea cu mai multă melanină nu arde întotdeauna la fel de repede, dar riscați să căpătați pete întunecate numite hiperpigmentare, precum și cancer.

Demachiant

Particulele mici, cum ar fi resturile de la incendiu și praful de pe șantier, vă pot acoperi fața, așa că începeți rutina de seară cu un demachiant, o alternativă blândă la săpun. Pentru a evita îndepărtarea barierei de umiditate – stratul cel mai exterior al epidermei, care ajută la reținerea apei – folosiți produsele de curățare noncomedogenice cu ingrediente hidratante precum glicerina.

Alte sfaturi

1. În loc să aplicați numeroase ingrediente noi simultan, riscând iritarea, începeți cu o protecție solară zilnică, plus un produs de curățare ușor și o cremă hidratantă seara. Când v-ați stabilit în acea rutină, introduceți alte ingrediente noi pe rând, câte unul pe săptămână.

2. Dacă un produs pare decolorat, probabil că a expirat. Aruncați-l, pentru că ingredientele degradate nu își vor face treaba și pot provoca chiar erupții de piele.

3. Produsele se prezintă într-o varietate de forme: loțiunile includ agenți grei precum vaselina care împiedică evaporarea apei, în timp ce serurile tind să fie mai subțiri și ar trebui să fie stratificate sub o cremă hidratantă.

4. Un bonus suplimentar de protecție solară cu oxid de fier este indicat. Compusul chimic ajută la filtrarea luminii albastre, care vine atât de la soare, cât și de la ecranele aparatelor din jurul nostru și poate provoca hiperpigmentare (o afecțiune în care petele de piele devin mai închise la culoare) la persoanele cu mai multă melanină.

5. Îngrijirea pielii este personală, așa că vorbește întotdeauna cu un dermatolog despre nevoile tale specifice.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

RELATED POST

COMMENTS ARE OFF THIS POST