18 mai 2024, 0:32

Proiect-pilot care presupune plantarea copacilor pe 17 kilometri de drumuri din județul Cluj

Un proiect-pilot propus de un consilier din Cluj presupune realizarea plantațiilor rutiere pe o lungime de 17,5 kilometri de-a lungul a șase drumuri județene, potrivit green-report.ro.

„Aliniamentele de arbori de-a lungul arterelor de trafic au fost de-a lungul secolelor un semn distinctiv al peisajelor rurale din România și din Europa, în general. Acestea servesc drept habitate pentru unele dintre speciile locale, având și rol de bariere naturale împotriva unor fenomene naturale de risc (eroziune sol, viscol etc.). Ele au rol esențial în asigurarea echilibrului ecosistemelor locale, în creșterea calității aerului, aducându-și contribuția și la eforturile de adaptarea la schimbările climatice”, se arată în proiectul inițiat de Elena Muscă, consilier județean, potrivit sursei citate.

În referat se mai menționează:

  • Reduc costurile pe termen lung legate de întreținerea drumurilor și de sănătatea oamenilor.
  • Contribuie la reducerea accidentelor: numeroase studii confirmă că jalonarea vizuală a traseului prin plantații contribuie la scăderea numărului de accidente rutiere.
  • Atenuează zgomotul.
  • Reduc necesitatea lucrărilor de drenaj, prelungind viața infrastructurii rutiere. În multe locuri au existat anterior plantații rutiere.
  • Plantarea de noi specii ar putea contracara proliferarea nedorită a salcâmilor.
  • Curățarea terenului adiacent de rădăcinile vechilor aliniamente asigură prevenirea degradării acostamentului de către acestea.
  • Protecția proprietăților situate în vecinătatea drumului

„Acesta este un proiect pilot, prin care dorim sa stimulam administrația județeană sa demareze un program multianual pentru realizarea de plantații rutiere pe toate drumurile județene, acolo unde permit normele privind implementarea acestora”, a mai precizat Muscă.

Sursă foto: rfi.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol