18 mai 2024, 0:32

Programul „Rabla pentru electrocasnice” se întoarce

Programul Rabla pentru electrocasnice se întoarce, a anunțat ministrul Mediului Tanczos Barna.

Astfel, potrivit acestuia, programul va începe în cursul ianuarie, după ce aplicaţia informatică va fi remediată, potrivit stirileprotv.ro.

“Programul (Rabla pentru eletrocasnice – n.r.) din păcate a pornit cu stângul. Pentru a avea siguranţa funcţionării sistemului informatic, nu putem porni zilele acestea, ci în cursul lunii ianuarie, când vom avea şi bugetul AFM. Trebuie să avem siguranţa că este sigur”, a spus Tanczos.

În acest context, fostul ministru al Mediului, Mircea Fechet, a declarat că se remediază aceste deficienţe.

“Suntem într-un stadiu avansat, 40.000 de utilizatori simultan permite acum, dar trebuie să fim 100% sigur că aplicaţia va funcţiona. Nu am vrut să riscăm să facem ministerul de râs a doua oară”, a spus fostul ministru.Fechet a mai arătat că Ministerul Mediului a demarat, la SEAP, licitaţia pentru senzorii de măsurare a calităţii aerului, iar pe 18 ianuarie vor fi deschise ofertele.

“Rabla Plus un foarte mare succes în acest an, practic anul 2020 este anul autoturismelor electrice. Cu un buget consistent, 200 de milioane de lei, am reuşit să avem pe străzile României un număr mai mare de maşini electrice decât în toţi anii trecuţi”, a completat Fechet.

De ce a fost amânat programul?

Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu, deși urma să fie lansat la data de 15 decembrie, programul „Rabla pentru Electrocasnice” a fost amânat din cauza unor probleme de siguranță cibernetică.

„Din cauza contextului general de instabilitate a securității cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informații specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, Administraţia Fondului pentru Mediu anunță amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în vederea implementării unor măsuri de siguranță suplimentare pentru Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, până la o dată ce va fi comunicată ulterior”, a transmis atunci AFM, potrivit sursei citate.

Sursă foto: playtech.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol