18 mai 2024, 0:32

Premieră în România: Țara noastră va importa floarea-soarelui din Argentina

Deși este unul dintre principalii producători de seminţe de floarea soarelui din Europa, România va importa, pentru prima dată, floarea-soarelui din Argentina. Astfel, în săptămânile următoare vor ajunge 95 de mii de tone de floarea-soarelui în România, potrivit digi24.ro.

Decizia a fost luată în urma secetei de anul trecut, în urma căreia producția a scăzut cu aproape 30% și exporturile au fost reduse, potrivit sursei citate.

Astfel, conform datelor din registrul de export al Argentinei, 60.000 de tone de floarea-soarelui din Argentina au fost deja alocate livrării către România.

Anul trecut s-a înregistrat o scădere de 28% a producţiei de floarea-soarelui, până la 2,24 milioane de tone, ceea ce a redus exporturile României cu 37%. Seceta de din 2020 a afectat puternic şi recolta de floarea-soarelui a celorlalţi mari producători europeni, precum Franţa şi Ucraina.

Potrivit Ministerului Agriculturii, cantitatea de sămânță de floarea-soarelui importată în toamna anului trecut și primăvara acestui an este de 3.677 tone și provine din SUA, Turcia și Serbia. Cu o recoltă de 3,4 milioane tone în 2019, România s-a plasat pe primul loc în Uniunea Europeană atât în ceea ce priveşte producţia, cât şi suprafaţa cultivată.

Sursă foto: flori-cultura.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol