19 iulie 2024, 21:09

Pregătiți pentru norul de praf saharian? Nu, nu trebuie să ne izolăm în case!

Un nor de praf saharian ajunge în această noapte în România, dar concentrațiile de praf vor fi mai mici decât cele observate în ultimele zile în mai multe țări europene, deoarece mare parte s-a depus deja.

Norul de praf saharian a trecut pe deasupra mai multor zone din Europa de Vest și a colorat cerul în nuanțe de portocaliu.

”În perioada 6 – 9 februarie, circulaţia aerului, preponderent din sector sudic, favorizează avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către sudul, centrul şi sud-estul Europei, inclusiv deasupra României. În această perioadă, temporar în ţările de la vest şi sud-vest de ţara noastră, se semnalează precipitaţii, astfel încât concentraţia particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra României va fi redusă”, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie.

Depunerile de praf în ţara noastră vor putea fi observate în zonele şi intervalele cu ploaie, cel mai probabil în noaptea de duminică spre luni (7/8 februarie în regiunile vestice, nord-vestice şi la munte) şi în restul ţării la începutul săptămânii viitoare.

Praf saharian în zăpadă la Coca Antimirești (jud. Buzău), 25 martie 2018 (Foto: Irina Ț.)

În localitățile din sud-estul Franței, la granița cu Italia, soarele a fost parțial acoperit, iar cerul și-a schimbat culoarea. Același lucru s-a întâmplat și în vestul Germaniei, unde orașul Stuttgart a fost învâluit într-o pâclă roșiatică.

Foto: Savvas Kalimeris (Unsplash)


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol