18 iunie 2024, 5:09

Potop în Indonezia în urma inundațiilor și alunecărilor provocate de ciclonul tropical Seroja

Potop în Indonezia în urma inundațiilor și alunecărilor provocate de ciclonul tropical Seroja.

Astfel, cel puţin 157 de persoane au murit şi alte câteva zeci sunt date dispărute, potrivit unui nou bilanţ anunţat marţi, informează AFP, potrivit blacknews.ro.

În Indonezia, echipele de salvare se află în căutarea a peste 70 de persoane dispărute, folosind uneori buldoexcavatoare pentru a îndepărta resturile acumulate după trecerea ciclonului, după ce ploile torenţiale din ultimele zile au provocat viituri şi alunecări de teren, care au măturat în unele cazuri case.

Mii de case, drumuri, poduri şi spitale au fost deteriorate sau distruse. Liniile de comunicaţie au fost acoperite cu noroi şi copaci scoşi din rădăcini, ceea ce a îngreunat accesul salvatorilor în zonele cele mai afectate.

„Există în continuare un risc de condiţii meteo extreme în zilele următoare” din cauza ciclonului, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei indoneziene pentru gestionarea dezastrelor, Raditya Jati.

Furtuna avansează în prezent spre coasta de vest a Australiei.

În Lembata, o insulă aflată la jumătatea distanţei dintre insula Flores şi Timorul de Est, accesul rutier a fost întrerupt, autorităţile fiind nevoite să apeleze la utilaje grele pentru redeschiderea drumurilor. Mai multe sate situate pe înălţimi au fost parţial măturate spre zonele de coastă în urma alunecărilor de teren.

În acest context, autorităţile de pe insulă au declarat că se tem că ţinerea laolaltă persoanele evacuate ar putea contribui la răspândirea COVID-19.

„Aceşti evacuaţi au fugit doar cu hainele umede pe ei, fără nimic altceva”, a declarat viceprimarul zonei, Thomas Ola Longaday.

„Au nevoie de pături, perne, saltele şi corturi”, a adăugat el.

Alunecările de teren şi viiturile sunt frecvente în arhipelagul indonezian, în special în timpul sezonului ploios, însă activiştii pentru mediu atrag atenţia că defrişările favorizează aceste dezastre, notează AFP.

Sursă foto: latercera.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol