18 iulie 2024, 23:21

Poluarea fonică, tot mai prezentă: Un român din cinci, deranjat de zgomotul făcut de vecini

România ocupă locul șapte în topul european al persoanelor deranjate de vecinii zgomotoși, un român din cinci fiind deranjat de zgomotul făcut de ceilalți locatari.

În acest context, în 2019, 17,3% din populația UE a raportat că a suferit de poluare fonică provenită de la vecinii sau de pe stradă, potrivit green-report.ro.

Topul locuitorilor deranjaţi de vecini zgomotoşi este următorul: Malta – 28,3%, Olanda– 26,6%, Germania– 26,1%, Portugalia– 22,7%, Luxemburg– 20,2%, Danemarca- 20%, România– 18%. De cealaltă parte, cele mai mici proporții au fost înregistrate în Croația, Estonia și Irlanda (toate 8,2%), Bulgaria (8,9%), Ungaria (9,7%) și Slovacia (10,5%), arată sursa citată.

Proporția persoanelor care au raportat că au întâmpinat probleme cu zgomotul din cartier tinde să scadă odată cu creșterea numărului de persoane din gospodărie. În timp ce aproape 20,8% dintre persoanele singure au susținut că au fost deranjați de acest tip de poluare, zgomotul a afectat 17,8% din gospodăriile cu doi adulți și doar 15,5% din acele gospodării formate din trei sau mai mulți adulți. În mod similar, mai multe gospodării fără copii în întreținere (18,2%) au raportat că au fost afectate decât cele cu copii în întreținere (16,4%).

Poluarea fonică se regăsește pe lista celor mai serioase amenințări pentru sănătate. Este asociată cu diverse afecțiuni cardiovasculare, printre care bolile de inimă, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral. Poate genera, de asemenea, emoții negative ca iritabilitatea, stresul și epuizarea.

Sursă foto: kissfm.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol