12 septembrie 2024, 13:14

Poluarea luminoasă cauzează nașteri premature

Oamenii de știință au descoperit că efectul skyglow crește probabilitatea de naștere prematură cu până la 13%. În primul studiu de acest gen, publicat în decembrie 2020, cercetătorii de la Universitatea Lehigh au măsurat direct strălucirea cerului de noapte pentru a investiga relația dintre poluarea luminoasă și nașterile premature.

Aproximativ 80% din populația lumii trăiește sub efectul skyglow. Este vorba despre lumina difuză a cerului nocturn, un aspect frecvent observat de poluare luminoasă. Deși, de obicei, se referă la luminozitatea cerului care rezultă din iluminarea artificială (inclusiv din iluminatul electric, utilizat pentru iluminarea stradală, reclame urbane etc.), skyglow poate implica, de asemenea, orice surse nocturne de lumină difuză, inclusiv cele naturale, cum ar fi lumina lunii și pe stelară. Acest lucru poate perturba producția de melatonină a corpului uman și dereglează ceasul biologic.

În mod specific, luminozitatea crescută pe timp de noapte, caracterizată prin faptul că se pot vedea o pătrime până la o treime dintre stelele în mod normal vizibile pe cerul natural nocturn nepoluat, este asociată cu o creștere de 1,48 puncte procentuale în probabilitatea unei nașteri premature.

Potrivit co-autorului studiului, Muzhe Yang, profesor de economie la Colegiul de Afaceri Lehigh, un posibil mecanism biologic care stă la baza descoperirii este întreruperea ritmului circadian indusă de poluarea luminoasă. Profesorul Yang a explicat că întreruperea ritmului circadian poate provoca tulburări de somn care, ulterior, duc la rezultate adverse la naștere.

Ceasul biologic (adică ritmul circadian) al unui corp uman, ca la toate viețile de pe Pământ, are nevoie de întuneric, ca parte a ciclului lumină-întuneric, pentru a regla în mod eficient funcțiile fiziologice, precum somnul.

Foto: Wesley Balten (Unsplash)


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol