26 aprilie 2024, 7:47

Aerul din Voluntari (și nu numai) este monitorizat printr-un sistem creat de un român pasionat

AerVoluntari.ro este locul unde să te uiți dacă te interesează cât de poluat este aerul din orașul Voluntari și din împrejurimi. Nivelurile de poluare îți pot indica dacă este bine sau nu să ieși din casă și orele cele mai bune când să faci asta.

Proiectul este realizat de Bogdan Viorel Barbu (40 de ani), un inimos care, încă din facultate, a fost implicat în tot felul de proiecte sociale și civice. De-a lungul anilor, el a fost partener, colaborator sau voluntar în diverse proiecte legate de ecologie, la World Vision, UNICEF, Greenpeace, dar și în proiecte de voluntariat independente.

Povestea rețelei de senzori

Primul senzor pentru sistemul de măsurare a calității aerului în Voluntari l-a instalat în iunie 2019, la locuința lui. 

“Apoi am zis că ar fi bine să existe un sistem separat care să ne alerteze când suntem într-o zonă unde calitatea aerului nu este recomandată pentru activități în aer liber. Practic, am pornit acestă platformă cu gândul la sănătatea copiilor mei și după ce am avut vecini care m-au sunat să mă întrebe cum stăm cu aerul prin zonă, dacă este OK de ieșit afară”, explică Bogdan.

Oamenii sunt interesați de acest subiect, dar datele oficiale sunt neconcludente pentru județul Ilfov. Există două stații, una în pădure la Balotești și alta în curtea interioară la Institutul de Fizică din Măgurele. Bogdan a depus  o cerere către primăria Voluntari să dezvolte o rețea independentă, dar nu a primit răspuns, astfel că a început el însuși să lucreze la această platformă.

Din decembrie 2019, împreună cu alte persoane din Voluntari, Bogdan are o asociație dedicată pentru mediu: Asociația Grupul de Mediu.

Comparativ cu alte localități din Ilfov, el consideră că orașul Voluntari stă ceva mai bine la poluare, iar acest lucru se datorează și faptului că orașul are destul spațiu verde pe fiecare margine. 

“Apropo de păduri, în aprilie-mai 2020 am făcut o cerere către primărie, pentru ca pădurea Andronache să devină arie protejată. Consiliul local Voluntari a emis o hotărâre prin care va începe demersurile pentru ca toate cele trei păduri (Băneasa, Andronache, Boldu Crețuleasca) să devină arie protejată. Este un subiect pe care îl urmăresc în continuare. Am încercat chiar să candidez independent la primăria și consiliul local Voluntari, dar mi-a fost respinsă candidatura, dar voi încerca din nou în 2024”, povestește Bogdan.

Orașul Voluntari este în plină extindere, se construiește peste tot, iar tot praful de la aceste șantiere rămâne în aer. În plus, ca un răspuns al Gărzii de Mediu la sesizarea unui ziar, în Voluntari sunt acum trei instalații de incinerare a deșeurilor.

Oraș mic, probleme mari

Poluarea este însă provocată de tot felul de mici fabrici (de ciment, de mase plastice, vopsitorii etc.) amplasate prin tot orașul, inclusiv în zone foarte aglomerate. Activitatea acestor fabrici afectează calitatea aerului din zonă. De exemplu, există acum în zonă o societate comercială care produce ocazional bidoane din plastic pentru apă (de 9 și 19 litri) și, când se pornește instalația de producție, aerul din zonă devine irespirabil.

Proiectul de monitorizare a aerului nu a fost foarte complicat. Bogdan a achiziționat mai mulți senzori de la UradMonitor și Strop de Aer și a început să le instaleze prin mai multe puncte din oraș. 

“Întâi am solicitat primăriei să-mi dea voie să le pun pe instituții publice, dar fără răspuns a rămas și această cerere. Astfel că am făcut apel pe rețelele sociale și către cunoștințe, să instalez senzori pe proprietățile lor. Foarte mulți oameni s-au arătat interesați de subiect, dar n-au vrut să nu pun senzori la ei, ca să nu aibă alte probleme.”

Până la urmă, el a reușit să instaleze peste zece aparate în Voluntari. Site-ul l-a construit în timpul liber. Însă a  beneficiat de sprijinul mai multor persoane: Radu Motișan de la UradMonitor, Alexandru Luchian de la Strop de Aer etc.

AerIlfov.ro este un fel de “frate mai mare” al platformei AerVoluntari.ro, este o extensie la aerVoluntari, realizată împreună cu Cătălin Doscaș și Alina Macovei. Sunt discuții ca datele prezentate de AerVoluntari.ro să fie integrate cu Pulse.eco.

Cum poți contribui la proiect

Contribuțiile la proiect sunt de mai multe feluri:

  • oricine poate cumpăra un senzor dintre cele suportate de platformă, îl instalează acasă și apoi îl adaugă în platforma aerVoluntari.ro;
  • cine nu-și permite un astfel de aparat sau nu vrea să cheltuiască bani pe el (cel mai ieftin este cam 450 de lei) poate face o cerere pentru a adopta un aparat și, în funcție de stoc și loc, vine Bogdan cu unul dintre cele achiziționate de el;
  • o altă contribuție pe care o pot face oamenii este prin popularizarea platformei.

 

Site-ul Aervoluntari.ro este doar o parte mică, dar esențială, din tot proiectul. Amplasarea senzorilor va continua, ținta fiind de a avea un senzor la cel mult 800 de metri, iar apoi pe fiecare stradă. 

“Din punctul meu de vedere, aș pune un senzor la fiecare construcție nouă, ca un fel de beneficiu din partea dezvoltatorului”.

O aplicație de mobil este în dezvoltare; aceasta va trimite alerte pe telefon atunci când intri sau te afli într-o zonă unde nivelul de poluare nu recomandă activitățile în aer liber.

Partea cea mai importantă este post-proiect. 

“După ce vom avea datele istorice, poluanții din aer și alte asemenea informații, putem solicita măsurile necesare pentru a reduce poluarea din aer”.

Posibilele măsuri, după informațiile actuale, ar fi: 

  • verificarea mașinilor care ies de pe șantiere; multe vin cu praf pe roți și nu numai, care apoi este împrăștiat involuntar prin tot orașul;
  • retehnologizarea unor societăți comerciale astfel încât producția să nu fie afectată, dar poluarea să fie redusă.

Bogdan nu se oprește aici, ci are încă două planuri “pe țeavă”:

  1. un sistem pentru monitorizarea calității apelor din Voluntari; el a început documentarea în această zonă și achizițiile de aparate necesare;
  2. un sistem pentru a raporta incidente de mediu; acesta va fi la nivel național, Bogdan are deja o echipă de câțiva oameni care lucrează la el.

 

“Calitatea aerului este o temă sensibilă și este nevoie de schimbarea legislației în domeniu pentru a avea efecte. Într-un fel, îi înțeleg și pe cei de la Ministerul Mediului, Garda de Mediu și alte instituții publice. Speranța mea este că vom avea cât mai multe rețele locale și naționale independente și interconectate. Fiecare zonă, cartier, localitate are propriile motive de poluare, deci și măsurile trebuie luate local”, consideră Bogdan.

Unele exemple din lume arată că rețelele independente de monitorizare a calității aerului au dus la modificarea legislației și reducerea poluării, prin măsurătorile oferite de acele rețele.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol