21 aprilie 2024, 2:32

Plasticul biodegradabil nu este atât de biodegradabil

Producătorii de materiale plastice îndeamnă consumatorii să verifice de două ori ceea ce scrie pe ambalaj, deoarece s-ar putea ca plasticul marcat ca biodegradabil să nu se dezintegreze atât de ușor cum ați crede. Este din ce în ce mai frecvent să vedem materialele plastice descrise ca fiind biodegradabile sau compostabile, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să avem grijă cu privire la modul în care le reciclăm.

Omul de știință Imogen Napper a făcut teste pentru a vedea cum o serie de pungi de plastic diferite s-ar degrada în diferite medii.

„Le-am îngropat în sol, le-am scufundat în apă, le-am agățat afară. Nu toate pungile au dispărut complet în toate mediile. Am avut niște pungi biodegradabile care au dispărut în ocean, dar nu neapărat în sol și studiul nostru a arătat că, după trei ani, majoritatea acestor pungi ar putea încă să fie folosite”, a explicat Napper.

Dar liderii din industria bioplasticelor subliniază că pungile nu erau de fapt biodegradabile. Una dintre pungi era marcată ca biodegradabilă, dar nu a fost. Celelalte au fost etichetate corect ca fiind compostabile și acest lucru a funcționat foarte bine și chiar s-a biodegradat în apă și în sol, deși au fost certificate doar pentru a fi biodegradabile într-o instalație de compostare.

Compostabil și biodegradabil nu înseamnă același lucru. Pungile compostabile trebuie să fie duse la un composter industrial, în care să existe căldură și umiditate ridicate ca să se descompună complet. Mulți dintre cei care administrează instalații de compostare nu știu că aceste materiale plastice se biodegradează într-adevăr suficient de repede pentru a fi puse la comun cu alimente. Așadar, pentru a se asigura că niciun material plastic nu intră în instalațiile de compostare, ei spun adesea că vor să evite orice material plastic complet.

Oricum, niciun plastic nu trebuie aruncat în mediul înconjurător, indiferent cât de mult ar putea fi biodegradabil.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol