18 mai 2024, 0:32

Planul Național de Reformă și Reziliență, revizuit

Președintele Klaus Iohannis a prezentat forma revizuită a Planului Naţional de Reformă şi Rezilienţă (PNRR), care ține cont de sugestiile societății civile.

„În asigurarea tranziţiei verzi, vreau să menţionez doar câteva exemple de proiecte pe care le vom finanţa prin PNRR: 1,3 miliarde de euro alocate pentru diversificarea şi multiplicarea surselor de energie regenerabilă, 1,5 miliarde de euro pentru împădurirea masivă, 4 miliarde de euro pentru combaterea secetei şi irigaţii, respectiv 5 miliarde de euro pentru promovarea transportului durabil prin dezvoltarea infrastructurii feroviare”, a spus șeful statului în cadrul unui mesaj publicat pe pagina de Facebook.

Planul revizuit va fi prezentat Guvernului săptămâna aceasta, pentru prima citire.

„Cred că vom avea cele mai ambiţioase investiţii în păduri, atât în combaterea tăierilor ilegale, cu mijloace digitale şi moderne, urmărirea cantităţii de masă lemnoasă care este tăiată din păduri, dar şi de asemenea o linie specială pentru plantarea de noi păduri. Suntem o ţară care este sub media UE când vine vorba de suprafeţele împădurite. Acestea sunt câteva exemple. Sunt foarte optimist că în planul final vom acoperi majoritatea obiectivelor de dezvoltare durabilă şi aceasta deoarece este o necesitate naturală a societăţii româneşti şi acest lucru a fost destul de vizibil în procesul de consultare publică”, a declarat marţi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, potrivit green-report.ro.

În acest context, ONG-ul de mediu Agent Green este de părere că planul revizuit include îmbunătățiri semnificative.

„Forma prezentată ieri include îmbunătățiri semnificative. Chiar dacă se insistă încă pe risipirea unor sume imense pentru proiecte de irigații, drenaj și sisteme anti-grindină (6,2 miliarde €) în zone care oricum sunt în curs de deșertificare, s-au făcut însă salturi semnificative în versiunea îmbunătățită a PNRR (Planul Național de Reziliență și Redresare)”, a transmis ONG-ul de mediu Agent Green.

De asemenea, ecologiștii apreciază că suma alocată pentru diversificarea surselor de producție și consum de energie verde a crescut la 1,3 miliarde de euro. În acest sens, Agent Green a propus ocuparea acoperișurilor locuințelor colective cu panouri solare pentru căldură și apă caldă și dotarea locuințelor private cu pompe de căldură, încălzire în pardoseală și panouri solare pentru producția de energie.

„În România s-au făcut dezbateri. S-au luat în calcul multe dintre inițiativele venite dinspre societatea civilă și în ultima versiune a PNRR avem planuri mai ambițioase pentru biodiversitate și schimbări climatice. Mai este de lucru cu proiectele de la alte capitole din PNRR cu proiecte majore capabile să genereze impact negativ semnificativ asupra mediului, însă pentru moment suntem pe drumul cel bun”, a apreciat Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Sursă foto: capital.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol