18 mai 2024, 6:34

Pigmentul albastru natural, găsit în varza roșie, ar putea înlocui vopseaua artificială pentru alimente

Albastrul este cea mai populară culoare din lume, dar se găsește atât de rar în natură încât oamenii de știință au apelat la coloranți artificiali și substanțe chimice pentru a crea toate produsele noastre albastre preferate, inclusiv dulciuri, băuturi, produse cosmetice și îmbrăcăminte. Acești coloranți sintetici, care sunt de obicei fabricați din produse petrochimice, iscă îngrijorări cu privire la impactul asupra mediului și siguranța lor ca aditivi alimentari, iar acum cercetătorii se luptă să găsească o alternativă complet naturală. Pamela Denish, absolventă a Institutului de Inovare UC Davis pentru Hrană și Sănătate și colegii ei au descoperit un pigment albastru în varza roșie, similar cu colorantul artificial artificial albastru strălucitor FCF sau E133.

Motivul pentru care culoarea albastră este atât de neobișnuită este că sunt necesare structuri moleculare complexe pentru a absorbi lungimile de undă potrivite de lumină pentru a da un aspect albastru. Cu alte cuvinte, nu există într-adevăr un adevărat pigment albastru în natură și atât plantele, cât și animalele trebuie să efectueze unele „trucuri ale luminii”, pentru a arăta albastru.

Acest pigment albastru natural descoperit acum este un tip de moleculă de antocianină care este prezentă doar în cantități mici în varza roșie. Cercetătorii au descoperit că ar putea produce cantități mai mari din acest colorant prin tratarea antocianinelor dominante de culoare roșie cu o enzimă special concepută. Până acum, vopseaua a fost folosită pentru a colora înghețata, glazura pentru gogoși și lintele cu zahăr, toate alimentele testate rămânând albastre timp de 30 de zile.

Colorantul albastru natural este încă supus testelor înainte de a fi utilizat în producția de alimente pe scară largă.

Foto: Designboom


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol