28 martie 2024, 19:21

Pescuitul șalăului și al bibanului, interzis

Pescarii sportivi care vin în Deltă nu mai pot reţine capturile de ştiucă, şalău, somn şi crap.

Totodată, capturarea şalăului şi a bibanului este interzisă, începând de sâmbătă şi până pe 7 iunie, inclusiv, potrivit ordinului de prohibiţie a pescuitului în România publicat în Monitorul Oficial, potrivit hotnews.ro.

„În mod special, pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în afara perioadelor de prohibiţie, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor ştiucă, şalău, somn şi crap este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor”, se arată în ordinul de prohibiţie publicat în Monitorul Oficial.

Prohibiţia generală a pescuitului va începe pe data de 9 aprilie şi va dura 60 de zile în toate habitatele naturale, iar pe 24 aprilie va începe prohibiţia în apele care constituie frontieră de stat, în acest caz durata fiind de 45 de zile.

Şalăul este una dintre speciile cele mai valoroase, însă de-a lungul timpului capturile au scăzut, din cauza poluării apelor şi a supraexploatării resursei. Potrivit cercetătorilor, cea mai dramatică scădere a populaţiei de şalău s-a înregistrat în perioada cuprinsă între 1927, an în care s-au capturat 1.000 de tone, şi 1936, an în care s-au capturat 200 de tone.

Bibanul, un peşte de interes economic, se capturează la toate tipurile de unelte din plasă, dar se prinde frecvent şi la undiţă, mai ales în lacuri şi canale. Are carne albă, mai densă decât a şalăului, săracă în grăsimi şi lipsită de oase bifurcate. Capturile de biban s-au redus simţitor în ultimii ani din cauza fenomenului de eutrofizare. În 1965, s-a înregistrat o captură totală de 949 de tone din această specie, iar în ultimii ani captura a fost de câteva zeci de tone.

Sursă foto: pescarulhoinar.com.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol