Patrula de Reciclare aniversează zece ani de la lansare, adăugând performanțelor naționale în educația de mediu o activitate remarcabilă în mișcări internaționale importante dedicate combaterii crizei climatice. Cea mai recentă recunoaștere în acest sens o reprezintă faptul că Patrula de Reciclare se numără printre primele programe de educație de mediu invitate să-și ofere experiența pentru fondarea Coaliției Europene pentru Educație de Mediu. Patrula de Reciclare continuă cu o ediție aniversară și lansează un nou concurs național pentru școlile din toată țara.
Patrula de Reciclare s-a lansat la Timișoara, în 2011. Ceea ce a început ca un proiect pilot într-un oraș s-a extins în sute de comunități din toate județele și din București. În primii opt ani, acest program a bătut record după record, la creativitate, impact și colectare. Până la finalul anului 2019, când a fost preluată de Asociația Volens, Patrula de Reciclare câștigase premiul „Cel mai bun Program al Anului” la Gala Societății Civile 2015 și contribuise la colectarea a peste opt mii de tone de deșeuri electrice.
Patrula a implicat 4.300 de profesori și peste 118 mii de copii și tineri. Ei au încurajat adoptarea obiceiurilor responsabile în sute de comunități din toată țara. Au învățat, creat și s-au susținut reciproc pentru a atinge un țel comun. Patrula a însemnat o experiență de integrare reușită pentru copiii cu dizabilități, în situație de abandon școlar sau defavorizați din punct de vedere material.
Ediția 2021
Ediția a X-a a Patrulei de Reciclare este în plină desfășurare și a putut fi lansată, la finalul anului 2020, în condiții extrem de dificile. Ediția abordează zece teme de mediu de actualitate, dintre care:
- economia resurselor naturale
- colectarea responsabilă a diferitelor tipuri de deșeuri reciclabile
- reducerea poluării cu plastic
- alternative pentru reducerea cantității de gunoi
- contribuții la protejarea și refacerea ecosistemului.
Cu ocazia aniversării, Patrula de Reciclare lansează concursul național „Nicio baterie la gunoi – 2021”. Grădinițe, școli și licee din toată țara pot participa la competiție, colectând baterii și acumulatori uzați. Cele șase premii vor fi acordate în luna iunie echipelor care au predat la reciclare cele mai mari cantități de baterii consumate. Profesorii interesați se pot înscrie la office@patruladereciclare.ro.
COMMENTS ARE OFF THIS POST