18 mai 2024, 6:54

Pasăre rară, surprinsă în Parcul Natural Lunca Mureșului

O pasăre rară a fost surprinsă în Parcul Natural Lunca Mureșului.

Este vorba despre un călifar alb. Aceasta este văzută foarte rar în România și este o pasăre care în această perioadă a anului stă în sudul Europei, nordul Africii și Asia Mică.

Angajații Romsilva au surprins pasărea într-o filmare pe care au publicat-o pe pagina de Facebook.

„O apariție surprinzătoare în Parcul Natural Lunca Mureșului, o femelă de călifar alb. Călifarul alb preferă zonele nămoloase, nisipoase ale râurilor sau lacurilor din nordul Europei și a Asiei pentru perioada de vară, în timp ce sezonul rece și-l petrece în sudul Europei, nordul Africii, Asia Mică etc, iar la noi în țară poate fi văzut mai des în zona de sud-est și relativ rar în vest”, scrie pe pagina de Facebook a Romsilva.

Potrivit specialiștilor, această pasăre este o specie monogamă și devotată vieții de familie.

„Are un meniu suficient de diversificat, care cuprinde de la viermi, insecte, icre, mormoloci, mai rar pești, până la semințe și alge. Călifarii albi sunt specii monogame și devotate vieții de familie. Aceștia își construiesc cuibul din puf, pene, resturi vegetale în locuri strategice, bine ascunse, în zone de coastă, printre stânci, copaci sau chiar în vizuinele altor animale. Surprinzător este faptul că uneori aceste vizuine sunt locuite atât de călifari, cât și de alte păsări sau chiar mamifere precum vulpea sau bursucul. Femela depune 7-12 ouă pe care le clocește singură, în timp ce masculul se ocupă tenace de paza familiei, dând dovadă de agresivitate atunci când își simte amenințat teritoriul. După eclozare, ambii părinți se implică în hrănirea și creșterea puilor”, explică specialiștii.

Sursă foto: toateanimalele.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol