21 aprilie 2024, 2:35

Eveniment rar în Parcul Național Cozia: Au fost observate aproape un milion de cinteze de iarnă

Un eveniment rar a avut loc în Parcul Național Cozia.

Mai precis, aproape 1 milion de cinteze de iarnă (Fringilla montifringilla) au fost observate, în perioada 20 ianuarie – 10 martie, în zona Călimănești – Căciulata – Păpușa – Lotrișor.

Anunțul a fost făcut de Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA.

Grupul neobișnuit de mare de cinteze de iarnă a fost observat cu ajutorul mai multor camere de luat vederi montate pe o suprafață de aproape 2.500 de hectare.

„În sezonul rece,  cinteza de iarnă este un oaspete frecvent în Parcul Național Cozia, dar nu în număr așa de mare. Considerăm că în perioada menționată numărul exemplarelor s-a ridicat la aproape un milion, datorită condițiilor climatice din zonă și unei puternice fructificații în pădurile de fag”, a precizat Cornel Alexandru Buduleci, inginer silvic în cadrul Parcului Național Cozia administrat de Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA.

În același timp, Ciprian Fântănă, directorul de Conservare al SOR, vorbește despre comportamentul păsărilor. Potrivit acestuia, dimineața se deplasau spre locurile de hrănire, mai ales în pădurile de fag din dreapta Defileului Oltului în zona Cozia-Lotrișor-Narățu, pentru ca după-amiaza să zboare spre locurile de înnoptare, peste râul Olt, în zona Păușa-Sitaru, acoperită de păduri de molid și pin.

„S-a observat că, în anii în care jirul, fructul fagului, este din belșug pe o anumită suprafață, atunci este posibil să apară și aglomerări de cinteze de iarnă în acele zone. Conform literaturii de specialitate, în lume, sunt doar 50 de specii de păsări care se strâng în aglomerări care depășesc un milion de exemplare. Altă specie din Europa care se strânge în stoluri foarte mari este graurul (Sturnus vulgaris)”, spune Ciprian Fântănă.

Sursă foto: ro.wikipedia.org.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol