10 august 2022, 2:03

Pământul se învârte mai repede ca niciodată. S-ar putea să „scăpăm” de o secundă

Oamenii de știință au făcut o observație surprinzătoare: rotirea Pământului se accelerează.

De fapt, Pământul se învârte mai repede decât oricând, în ultima perioadă. O rotație în jurul axei Pământului este echivalentul a 24 de ore, sau aproximativ 86.400 de secunde. În timp ce această perioadă a fost în mare parte consecventă, în ciuda variațiilor cauzate de mișcarea nucleului topit sau a climatului Pământului, o rotație accelerată poate duce în curând la necesitatea unei „secunde de salt negative”, potrivit Futurism.

Cu alte cuvinte, pentru prima dată, s-ar putea să trebuiască să întrerupem o secundă întreagă din an, deoarece lumea se învârte mai repede. Cea mai scurtă zi înregistrată vreodată folosind ceasuri atomice a fost 19 iulie 2020, după cum subliniază Ora și data, cu o durată de 1,4602 milisecunde mai mică decât echivalentul a exact 24 de ore. Recordul anterior a fost măsurat la 5 iulie 2005.

Oamenii de știință prezic, de asemenea, că anul 2021 ar putea ajunge să fie cel mai scurt din ultimele decenii – cu o marjă mică, desigur, arată sursa citată.

Pentru a readuce ceasurile în sincronizare, oamenii de știință ne sugerează să reducem o secundă într-o zi – cunoscută sub numele de secundă negativă. Totodată, mulți oameni de știință solicită trecerea de la solar la timpul atomic internațional, care se bazează pe o rețea internațională de ceasuri atomice sincronizate.

Sursă foto: b1.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată.

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.