14 iunie 2024, 14:44

Pământul se învârte mai repede ca niciodată. S-ar putea să „scăpăm” de o secundă

Oamenii de știință au făcut o observație surprinzătoare: rotirea Pământului se accelerează.

De fapt, Pământul se învârte mai repede decât oricând, în ultima perioadă. O rotație în jurul axei Pământului este echivalentul a 24 de ore, sau aproximativ 86.400 de secunde. În timp ce această perioadă a fost în mare parte consecventă, în ciuda variațiilor cauzate de mișcarea nucleului topit sau a climatului Pământului, o rotație accelerată poate duce în curând la necesitatea unei „secunde de salt negative”, potrivit Futurism.

Cu alte cuvinte, pentru prima dată, s-ar putea să trebuiască să întrerupem o secundă întreagă din an, deoarece lumea se învârte mai repede. Cea mai scurtă zi înregistrată vreodată folosind ceasuri atomice a fost 19 iulie 2020, după cum subliniază Ora și data, cu o durată de 1,4602 milisecunde mai mică decât echivalentul a exact 24 de ore. Recordul anterior a fost măsurat la 5 iulie 2005.

Oamenii de știință prezic, de asemenea, că anul 2021 ar putea ajunge să fie cel mai scurt din ultimele decenii – cu o marjă mică, desigur, arată sursa citată.

Pentru a readuce ceasurile în sincronizare, oamenii de știință ne sugerează să reducem o secundă într-o zi – cunoscută sub numele de secundă negativă. Totodată, mulți oameni de știință solicită trecerea de la solar la timpul atomic internațional, care se bazează pe o rețea internațională de ceasuri atomice sincronizate.

Sursă foto: b1.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol