16 aprilie 2024, 20:29

Vopseaua albă care ar putea ajuta în lupta față de încălzirea globală

O vopsea albă, nou inventată, care reflectă 98% din razele soarelui, precum și razele infraroșii, ar putea ajuta în lupta față de încălzirea globală, arată cercetătorii, potrivit The Guardian.

Astfel, conform oamenilor de știință, ar putea ajuta în această luptă prin răcirea Pământului.

„Vopseaua noastră poate ajuta în lupta față de încălzirea globală prin răcirea Pământului. Faptul că am produs cea mai albă vopsea înseamnă că poate reflecta cantitatea maximă de raze solare în spațiu”, a explicat profesorul Xiulin Ruan de la Universitatea Purdue din Statele Unite ale Americii (SUA).

Potrivit acestuia, vopsirea unui acoperiș de 93 de metri pătrați ar oferi o putere de răcire de 10 kilowați.

„Este mai puternic decât aparatele de aer condiționat centrale utilizate de majoritatea caselor”, a mai explicat acesta.

În acest context, oamenii de știință au explicat cei trei factori responsabili de performanța vopselei: sulfatul de bariu a fost folosit ca pigment care, spre deosebire de pigmentul convențional cu dioxid de titan, nu absoarbe lumina UV. În al doilea rând, s-a folosit o concentrație mare de pigment – 60%. În al treilea rând, particulele de pigment au avut dimensiuni variate. Cantitatea de lumină împrăștiată de o particulă depinde de dimensiunea acesteia, astfel încât utilizarea unei game împrăștie mai mult din spectrul luminii de la soare.

Astfel, această vopsea va putea fi produsă exact ca vopseaua convențională, la prețuri similare, și va fi disponibilă într-un an sau doi. În testări, aceasta a răcit suprafețele cu 4,5 grade Celsius mai puține decât temperatura ambientală, chiar și sub soare puternic.

„Utilizarea vopselei pentru răcire nu este un concept nou, dar încă are mare potențial de a îmbunătăți societatea, fiind atât de folosită. Acest studiu face un pas înainte către comercializarea unor soluții relevante. Dacă va fi îmbunătățită pe viitor, sunt sigur că o astfel de tehnologie poate reduce emisiile de carbon și să aibă un impact global”, a declarat Lukas Schertel, expert în lumină la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, și care nu a făcut parte din studiu.

Sursă foto: bursa.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol