18 iunie 2024, 6:48

Organismul uman, supus unui stres termic uriaș. Cât de gravă e situația în București

Organismul uman este supus unui stres termic uriaș, stres produs din cauza căldurii sau a frigului excesiv, potrivit oamenilor de știință, potrivit digi24.ro.

Potrivit acestora, în anul 1880 temperatura medie resimțită la nivel global era de 13,73 de grade. Acum, 140 de ani mai târziu, temperatura crește cu un grad, iar estimările arată că până la finalul acestui secol temperatura va crește cu încă 2 grade.

Totodată, în București, în anul 1954, au fost înregistrate -30,2 grade Celsius. Aproape 7 decenii mai târziu, minima a coborât la 2 grade. Creșterea temperaturilor are un efect pe care îl resimțim din ce în ce mai mult asupra vieții de zi cu zi, potrivit sursei citate.

Stres termic

Stresul termic se manifestă în momentul în care apar fluctuații mari de temperatură. Erupțiile cutanate, crampele, oboseala cronică, dar și acciddentul vascular cerebral sunt câteva dintre simptomele care pot fi puse pe seama acestui stres termic. Astfel, organismul începe să se resimtă dacă ne expunem o perioadă mai lungă de timp la temperaturi extreme, fie că vorbim de grade cu plus sau cu minus. Încălzirea globală este direct responsabilă de apariția acestui stres termic.

Datele oficiale arată că în Capitala României numărul zilelor cu stres termic cald a crescut cu 6,6 ore pe an în ultimele 3 decenii.

Estimările climatologilor arată că stresul termic, provocat în special de căldura extremă şi de umiditatea în exces, va afecta până în 2100 zone locuite în prezent de 1,2 miliarde de persoane.

Sursă foto: stirileprotv.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol