21 aprilie 2024, 1:34

ONU trage un semnal de alarmă: Proiectele de exploatare a cărbunelui trebuie să înceteze

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, trage un semnal de alarmă. Potrivit acestuia, toate proiectele planificate de exploatare a cărbunelui trebuie să înceteze pentru ca lumea să renunțe cât mai repede la „dependența mortală” de această sursă de energie care sufocă planeta, conform The Guardian.

Trei pași

„Astăzi, fac un apel la toate guvernele, companiile private și autorități locale să îndeplinească trei pași. În primul rând, să anuleze toate proiectele bazate pe cărbune pentru a încheia această dependență mortală. În al doilea rând, să încheie toate finanțările internaționale oferite minelor de cărbuni. În al treilea rând, să demareze efortul global pentru a organiza tranziția muncitorilor din domeniu către alte sectoare, inclusiv prin discuții la fiecare uzină în parte”, a spus Guterres, potrivit sursei citate.

Cu toate că ministrul britanic și cel canadian ai energiei, respectiv mediului, și-au lăudat țările pentru măsurile luate în vederea eliminării cărbunelui, ei au evitat să discute de proiectele în derulare, precum cel din Cumbria sau proiecte pentru construcția de noi mine în Alberta, Canada.

„Dacă lucrăm împreună, vom crea un viitor mai sănătos pentru copiii și pentru nepoții noștri”, a spus Jonathan Wilkinson, ministrul canadian al mediului.

Totodată, Anne-Marie Trevelyan, ministrul Energiei din UK a declarat „Regatul Unit merge înainte cu tranziția spre potențialul economic imens al tehnologiilor verzi”.

Sursă foto: greenme.it


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol