25 iunie 2024, 9:12

OMS a cerut interzicerea la nivel mondial a vânzării de animale sălbatice vii în piețele alimentare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut, marţi, interzicerea la nivel mondial a vânzării de animale sălbatice vii în pieţele alimentare.

Motivul? Riscul ridicat de transmitere la om a unor noi boli infecţioase, potrivit DW, citat de green-report.ro.

Decizia OMS vine după ce, într-un studiu comun cu China, a concluzionat că noul COVID-19 a fost probabil transmis de la lilieci la oameni printr-un al treilea animal.

“Animalele, în special animalele sălbatice, sunt sursa a peste 70% dintre toate bolile infecţioase emergente la om, iar multe dintre aceste boli sunt cauzate de viruşi noi”, a precizat OMS, într-un comunicat comun cu Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor şi Programul ONU pentru Mediu.

În ceea ce privește coronavirusul, într-un raport recent referitor la originile bolii, ei au subliniat că o piaţă din Wuhan, metropola chineză unde au fost raportate primele cazuri de coronavirus, pare să fi fost unul dintre cele mai importante puncte de răspândire a pandemiei, la sfârşitul anului 2019. De atunci, boala a provocat peste 2,93 milioane de decese, potrivit unui bilanţ AFP publicat luni.

În același timp, pe lângă suspendarea vânzărilor, organizaţiile internaţionale solicită o îmbunătăţire a regulilor de igienă şi dezinfectare în aceste pieţe tradiţionale pentru a reduce atât transmiterea bolilor de la animale la oameni, cât şi riscul de contagiune dintre comercianţi şi clienţi.

Organizaţiile solicită totodată instruirea inspectorilor veterinari pentru aplicarea acestor noi reguli şi consolidarea sistemelor de supraveghere pentru a detecta rapid noi agenţi patogeni şi a lansa campanii de informare şi conştientizare destinate comercianţilor şi clienţilor.

Sursă foto: g4media.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol