16 septembrie 2024, 22:35

Oamenii de știință au stocat cu succes date în ADN-ul bacteriilor vii

Datorită densității sale extraordinare, ADN-ul poate stoca echivalentul a aproximativ 10 filme digitale de date în volumul unui singur bob de sare.

Acum, oamenii de știință de la Universitatea Columbia au împins conceptul mai departe, scriind date în ADN-ul bacteriilor vii, după cum raportează sciencemag.org. Pentru a stoca date în interiorul ADN-ului, acesta trebuie convertit de un sintetizator ADN din formatul său binar de unu și zerouri în cod organic: combinații ale celor patru baze ale moleculei, inclusiv adenină, guanină, citozină și timină.

Din păcate, cu cât acest cod este mai lung, cu atât devine mai puțin precisă activitatea sintetizatorului. Ca soluție, cercetătorii împart codul în bucăți. Secvențierele ADN trebuie să le reunească din nou pentru a accesa datele, potrivit Futurism.

Acest lucru, de asemenea, nu împiedică degradarea ADN-ului în timp, ceea ce înseamnă că stocarea datelor nu este pentru totdeauna, așa cum subliniază sursa citată.

Ca soluție, cercetătorii din Columbia încearcă să-și dea seama dacă același lucru funcționează cu organismele vii. Nu numai că aceste date ar dura mult mai mult, dar ar putea fi transmise chiar și descendenților organismelor. O echipă condusă de Harris Wang din Columbia a lucrat la acest concept în ultimii doi ani. Cel mai recent, echipa a reușit să codeze electric 72 de biți de date pentru a scrie șirul de litere „Hello world!” într-o populație de celule bacteriene.

Cercetătorii au folosit CRISPR – tehnica populară de editare a genelor care poate îmbina și edita noi secvențe în ADN, pentru a stoca date în aceste gene active.

„Această lucrare stabilește un cadru direct de stocare a datelor digital-biologic și avansează capacitatea noastră de schimb de informații între entitățile pe bază de siliciu și carbon”, scrie echipa în lucrarea publicată săptămâna aceasta în revista Nature Chemical Biology.

„Nu vom concura cu sistemele actuale de stocare a memoriei”, a spus Wang pentru sciencemag.org.

Echipa va trebui, de asemenea, să descopere o modalitate prin care datele să supraviețuiască mutațiilor și replicărilor ADN-ului bacteriei.

Sursă foto: epochtimes-romania.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol