18 mai 2024, 6:47

Arctica ar putea deveni verde în viitor

Deși în urmă cu 125.000 de ani în urmă zone întregi din Arctica erau verzi, pe măsură ce schimbările climatice au dus la încălzirea regiunii, experții spun că Arctica ar putea deveni din nou verde.

În acest sens, experții au analizat sute de mostre de ADN ale unor plante vechi de milenii, găsite pe fundul unui lac de pe insula Baffin.

Astfel, potrivit cercetătorilor de la universitatea din Colorado, această insulă nu a avut întotdeauna temperatura medie anuală de sub -9,5 grade Celsius, iar în urma analizelor făcute, ei au făcut descoperiri impresionante cu privire la speciile care existau în Arctica acum 125.000 de ani.

„Avem această imagine cu adevărat rară despre o anumită perioadă caldă din trecut, care a fost probabil cea mai recentă perioadă în care a fost mai cald decât în prezent în Arctica. Asta ne arată la ce ne putem aștepta în viitor”, a spus cercetătorul Sarah Crump, citată de Euronews.

Crump și colegii ei arată că pe măsură ce temperaturile cresc primăvara și toamna, arbuștii pot ajunge să transforme regiunea dintr-o zonă albă într-una verde, ceea ce înseamnă că suprafața Pământului ar absorbi mai multă căldură de la soare, accelerând încălzirea Arcticii.
Sursă foto: arctica.ro.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol