18 mai 2024, 20:20

Oamenii de știință au soluția: Măștile sanitare uzate ar putea fi utilizate în asfaltarea drumurilor

Potrivit oamenilor de știință, măștile sanitare uzate ar putea fi utilizate în asfaltarea drumurilor, în acest mod reducând impactul acestora asupra mediului, în contextul în care 6,8 miliarde de măști de unică folosință sunt folosite în întreaga lume în fiecare zi în timpul pandemiei, arată euronews.com.

În acest sens a fost realizat un studiu la Universitatea tehnologică din Melbourne.

Potrivit studiului citat, măștile care ajung să fie transformate în deșeuri sau să polueze oceanele ar putea fi reciclate. Astfel, până la trei milioane de măști ar putea fi utilizate prin încorporarea lor în materialele de construcție necesare pentru asfaltarea unui kilometru de drum cu două benzi de circulație.

Din punct de vedere tehnic, drumurile sunt formate din mai multe straturi, iar măștile sanitare, mărunțite, ar putea fi utilizate într-unul dintre ele. S-a constatat că un amestec de 1% măști sanitare și 99% moloz de construcție prelucrat ar fi un amestec optim, care asigură un strat durabil pentru drumuri, îndeplinind toate cerințele din punct de vedere tehnic.

Astfel, analiza arată că măștile faciale ajută la adăugarea rigidității și rezistenței produsului final, conceput pentru a fi utilizat pentru straturile de bază ale drumurilor și trotuarelor.

Conform cercetărilor, construcția, renovarea și demolarea reprezintă aproximativ jumătate din deșeurile produse anual la nivel mondial. Așadar, utilizarea unor materiale reziduale din construcții pentru a produce agregat pentru drumuri ar putea contribui, de asemenea, la reducerea cantității de deșeuri care să ajungă la depozite.

Sursă foto: digi24.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol