18 iunie 2024, 6:28

O petiție privind gestionarea ursului brun în România, luată în discuție la Bruxelles

O petiție care privește gestionarea ursului brun în România a fost luată în discuție în Comisia pentru petiții a Parlamentului European. Conform petiției prezentate în Parlamentul European, „numărul urșilor din România este estimat la 7.000, din care 2.100 locuiesc în județul Harghita, iar această populație numeroasă duce la conflicte”, potrivit digi24.ro.

Anunțul a fost făcut de europarlamentarul UDMR Vincze Lorand.

În acest context, Vincze Lorand consideră că responsabilitatea principală pentru această problemă revine Ministerului Mediului și anunță că „a lucrat deja” la această temă cu ministrul mediului Tanczos Barna.

„Protejarea vieții umane și prevenirea daunelor economice este mai importantă pentru noi decât orice altceva”, a scris europarlamentarul UDMR.

„Trebuie să arătăm foarte clar Parlamentului European și Comisiei Europene că această situație are nevoie de o rezoluție urgentă. Este vorba despre protecția naturii și a mediului, ursul este o specie protejată, dar este un animal carnivor care dacă nu se face nimic numărul de exemplare crește și vorbim de pagube de milioane de euro. De câteva săptămâni am vorbit cu Ministrul Mediului, dl. Tanczos Barna, iar el a promis că ministerul va adopta cât de curând un plan de management al marilor carnivori, care odată implementat va rezolva această problematică”, a declarat Vincze Lorant, potrivit sursei citate.

Vânătoarea la urs se poate practica numai în baza derogărilor anuale care se obțin de la Ministerul Mediului. În 2020 ministerul a aprobat uciderea a 106 exemplare, iar 18 exemplare au fost relocate (mutate din zone unde pot intra în contact cu oameni în zone unde sunt în siguranță).

Sursă foto: cvlpress.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol