24 aprilie 2024, 17:22

Cele mai negative cinci lucruri pentru mediu

Schimbările climatice sunt de necontestat și tot mai mulți oameni fac eforturi pentru a le contracara. Speranța este că toate aceste cunoștinț vor alimenta schimbările.

Iată cele mai proaste cinci lucruri pe care le poți face pentru mediu, potrivit experților.


1. Susținerea și acordarea de putere oamenilor și a proiectelor de lege care nu acționează în interesul climei

Există încă o mulțime de oameni care neagă schimbările climatice în guverne și în companii, în ciuda numeroaselor dovezi științifice. Fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a fost unul dintre aceștia și chiar a retras SUA din acordul climatic de la Paris. Atât timp cât cetățenii îi vor sprijini și vota pe acești oameni, ei își vor face loc până în ierarhia superioară a statelor și vor vota legi care nu vor ține cont de mediul înconjurător.


2. Credința oamenilor că nu pot face diferența, chiar dacă doresc

Sunt mulți oameni care țin la mediu și fac unele gesturi mici, cum ar fi să colecteze selectiv deșeurile sau să fie atenți la obiceiurile de consum. Dar, chiar și aceștia nu cred că ei fac o diferență suficient de mare pe lume, când, de fapt, ea chiar contează. Mulți oameni se tem să devină activiști din cauza faptului că nu se consideră suficient de implicați în protecția mediului sau din cauza părerilor pe care le-ar avea despre ei cei din jurul lor.


3. Continuarea în a te angaja în acțiuni dăunătoare mediului

Nici chiar oamenii menționați la numărul 2 nu țin cont de propriile sfaturi. De exemplu, dacă știi că transportul aerian este unul dintre cei mai mari emițători de carbon în atmosferă și tot iei avionul pentru curse de distanță mică, înseamnă că faci ceva greșit. În protecția mediului, nu există „cheat day”, așa cum există în cazul dietelor alimentare, când poți spune că-ți permiți să-ți încalci propriile îndrumări.


4. Convingerea că schimbările climatice vor afecta viitorul, dar că ele nu se întâmplă chiar acum

Acum milioane de ani, când pe Terra coexistau cinci specii ale omului, strămoșii noștri au dus la extincție plante și animale, pentru că nu cunoșteau impactul actelor lor pe termen lung. Astăzi, când mai există doar Homo Sapiens pe Pământ, avem destule date și fapte care ne arată că, dacă nu ne limităm sau nu eliminăm gesturile nocive, această planetă va avea foarte mult de suferit și va arăta altfel pentru generațiile viitoare.


5. Evitarea admiterii faptului că schimbările climatice au rădăcini adânci în opresiunea sistemică

Trebuie să recunoaștem că țările care contribuie cel mai mult la criza climatică sunt cele din nordul global și, mai precis, națiunile puternice în industria combustibililor fosili, nu țările din sud, mai sărace și mai puțin avansate. De exemplu, justiția de mediu știe că țări precum Filipine, care contribuie doar cu mai puțin de 0,4% din emisiile la criza climatică, este a doua țară din lume cea mai vulnerabilă la criza climatică.


 


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol