29 martie 2024, 12:08

Cinci mituri despre protecția mediului: una știai, alta se întâmplă!

Într-o lume online, dezinformarea se răspândește foarte ușor. Pe măsură ce societatea își concentrează atenția asupra problemelor de durabilitate și climă, este mai important ca niciodată să ne asigurăm că informațiile corecte sunt disponibile pentru toată lumea.

Iată cinci mituri despre protecția mediului, din care vei constata că nu mereu ceea ce se vehiculează online este și adevărul.


1. Produsele alternative din carne sunt 100% mai bune pentru mediu

Carnea alternativă reprezintă de fapt proteine, ​fie bazate pe plante, fie pe bază de celule, iar diferența constă în modul în care sunt produse. Exemple de mărci pe bază de plante includ Beyond Meat și Impossible Foods, iar JUST Meat se bazează pe celul. Dar sunt totuși alimente procesate și impactul lor real asupra mediului nu este pe deplin benefic.

Potrivit unui studiu publicat în Nature, carnea pe bază de celule are un consum mai mare de energie decât carnea de vită, de porc și de pui, în timp ce alternativele din carne pe bază de plante au o rată de consum de energie mai mare decât carnea de porc și carnea de pui, dar sub carnea de vită. În ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră, carnea de vită este în continuare cel mai mare emițător. Carnea pe bază de plante produce aceeași cantitate de emisii ca și carnea de porc, în timp ce carnea pe bază de celule produce mai mult decât carnea de porc și de pui și de carnea pe bază de plante.

Ce putem face este să micșorăm consumul de carne.


2. Plasticul colectat selectiv este complet reciclat

Agenția pentru Protecția Mediului a constatat că 292,4 milioane de tone de deșeuri solide municipale au fost generate doar de americani în 2018. Dintre ele, 69 de milioane de tone au fost reciclate și 25 de milioane de tone au fost compostate. Plasticul a reprezentat 12,2% din totalul deșeurilor. Plasticul reciclat a fost doar 4,47% din cele 12,2%. Deci doar trei milioane de tone de plastic au fost de fapt reciclate, lăsând să fie incinerate aproximativ 32 de milioane de tone în gropile de gunoi.

Reciclarea este ca un placebo. Numai anumite materiale plastice pot fi etichetate ca reciclabile: sticle de apă și sifon, borcane cu unt de arahide, recipeiente de lapte, sticle de șampon și recipiente pentru detergenți pentru rufe. Chiar și acestea, dacă nu sunt curățate corespunzător, nu pot fi reciclate.

Ce putem face este să continuăm reciclarea.


3. Vehiculele electrice nu sunt mai ecologice

Criticii vehiculelor electrice spun că nu sunt la fel de verzi pe cât susțin adepții lor, deoarece funcționează cu electricitate produsă prin combustibili fosili, ceea ce a dus la convingerea că trecerea la electricitate nu merită. Dar, în urma unui efort comun de cercetare realizat de universitățile Cambridge, Exeter și Nijmegen, a constatat că vehiculele electrice produc emisii de carbon mai mici, indiferent de modul în care este generată electricitatea. În starea actuală, conducerea unui vehicul electric este mai bună pentru mediu decât mașinile care rulează pe benzină, în 95% din lume.

Costurile vor scădea pe măsură ce vehiculele electrice vor fi produse în serie, mai ales după ce companii precum General Motors intenționează să producă în masă vehicule electrice. Vehiculele electrice au, de asemenea, mai puține piese în mișcare decât motoarele cu ardere internă și necesită o operare și o întreținere mult mai reduse.

Ce putem face este să trecem la utilizarea unui vehicul electric sau, dacă nu se poate, să utilizăm transportul în comun.


4. Utilizarea alternativelor energetice precum panourile solare este dificilă, costisitoare și nu economisește pe termen lung

Unul dintre lucrurile cu adevărat ușor de făcut este să vă asigurați că energia electrică folosită este regenerabilă. Pentru asta, vă puteți informa la furnizorul de electricitate și, dacă răspunsul nu vă satisface, puteți trece gratuit la un alt furnizor de energie electrică.

Dacă vreți să instalați panouri solare, costurile de pornire pot fi ridicate, dar se economisesc bani pe termen lung, la fel ca în cazul vehiculelor electrice, pe măsură ce ele devin norma și se vor face progrese tehnologice suplimentare. Prețurile sunt deja în scădere constantă în comparație cu cele ale energiei electrice din combustibili fosili.

Ce putem face, dacă nu avem bani să instalăm panou proprii, este să găsim o centrală solară care este împărtășită de mai multe proprietăți.


5. Propriul nostru impact individual nu contează la fel de mult în fața corporațiilor

Nu este un secret faptul că marile companii sunt unii dintre cei mai mari infractori atunci când vine vorba despre contribuțiile la schimbările climatice. Aproximativ o sută de companii energetice, precum ExxonMobile și Shell, sunt responsabile pentru 71% din emisiile industriale din lume. Unele dintre cele mai mari nume din sectorul alimentar și al băuturilor, precum Coca-Cola și Nestlé, reprezintă anual aproximativ 762,8 miliarde de tone de emisii de carbon.

Ceea ce mulți oameni cred este că impactul nostru individual nu are niciun efect real asupra mediului și doar corporațiile trebuie să se schimbe. Deși este adevărat că aceste companii în ansamblu trebuie să își revizuiască operațiunile, ceea ce se poate realiza la nivel individual nu este mai puțin semnificativ. Micile schimbări din viața noastră de zi cu zi duc la schimbări și mai mari, creând un efect de domino de care nici măcar nu ne dăm seama.

Ce putem face este să fim mai atenți de la ce companii cumpărăm produse și la ce firme apelăm pentru diverse servicii, în așa fel încât să le alegem pe cele mai responsabile.


 


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol