21 iunie 2024, 17:58

Noi infracțiuni și amenzi mai aspre în domeniul protecției mediului

Noi infracțiuni din domeniul protecției mediului urmează să fie prevăzute de legislația națională, iar amenzile vor fi majorate. Măsurile se regăsesc într-un proiect de lege care mai trebuie să fie promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial, pentru a începe să fie aplicat. Vor fi introduse noi prevederi în Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor, în OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice și în OUG 195/2005 privind protecția mediului.

Va fi considerată infracțiune și va putea fi pedepsită cu închisoare de până la trei ani și “exploatarea cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu a unei instalaţii în care se desfăşoară o activitate periculoasă sau în care sunt depozitate ori utilizate substanţe sau preparate periculoase, de natură a provoca în afara instalaţiei decesul ori vătămarea corporală a unei persoane sau o daună semnificativă adusă mediului”.

Se va introduce comerțul cu exemplare din specii protejate de plante și animale în rândul infracțiunilor ce pot fi pedepsite cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

Proiectul mai prevede că, în cazul în care infracțiunile nu vor fi săvârșite cu intenție, cel vinovat va putea primi doar amendă sau pedeapsă cu închisoarea, dar reduse la jumătate față de limitele impuse de legislație.

Valoarea unei zile de amendă va fi cuprinsă între 500 lei şi 25.000 lei, nu între 100 și 5.000 de lei, așa cum stabilește acum Codul penal.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol