19 iulie 2024, 0:21

În Nairobi, o femeie transformă deșeurile din plastic în materiale de construcții

În fecare minut, se cumpără un milion de sticle de plastic în întreaga lume, iar apoi cele mai multe dintre ele ajung în depozite de deșeuri, în oceane și în alte spații naturale. Nzambi Matee, o antreprenoare de 29 de ani din Nairobi, combate această criză globală prin reciclarea pungilor, sticlelor, periuțelor de dinți și a altor produse reziduale din plastic în cărămizi folosite pentru terase și alte proiecte de construcții.

Înainte de a-și lansa compania Gjenge Makers, Matee a lucrat ca analist de date și inginer în industria petrolieră. După ce a întâlnit deșeuri de plastic de-a lungul străzilor din Nairobi, ea a decis să renunțe la slujbă și a creat un mic laborator în curtea mamei sale, testând combinații de nisip și plastic. Matee a primit în cele din urmă o bursă pentru a studia în laboratorul de materiale de la Universitatea din  Boulder (Colorado), unde a dezvoltat în cele din urmă un prototip pentru mașina care produce acum cărămizi texturate.

Fabricate dintr-o combinație de plastic și nisip, pavelele au un punct de topire mai mare de 350°C și sunt mai durabile decât variantele din beton. Matee și echipa ei își procură o mare parte din produsul brut de la fabrici și reciclatori și, uneori, este gratuit, ceea ce permite companiei să reducă prețul produsului și să îl facă accesibil pentru școli.

Până în prezent, Gjenge Makers a reciclat peste 20 de tone de plastic și a creat 112 oportunități de muncă în comunitate. În acest moment, compania generează între 1.000 și 1.500 de cărămizi pe zi, iar Matee speră să se extindă în toată Africa.

Foto: Colossal


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol