18 mai 2024, 0:32

O grădiniță pentru copii din Vietnam are pereți vii, din plante (FOTO)

Ecranele din plasă metalică permit plantelor să urce pe pereții acestei școli din oțel din Ha Long City. Numită Grădina Mea, grădinița este concepută pentru a sprijini sistemul de educație Montessori, care încurajează copiii să dezvolte interese naturale în loc să folosească un curriculum formal cu note și teste.

Datorită unui contract de închiriere de zece ani a terenului, clădirea a fost proiectată pentru a fi ușor de demontat și mutat, structura fiind bazată pe un cadru simplu din oțel, cu două etaje. Locul a fost folosit anterior de o grădină de legume comunitară, iar cadrul de oțel a fost ornat cu plasă de sârmă, care permite plantelor cățărătoare să preia treptat rolul de pereți.

Deși suprafața terenului nu este mare, investitorul a hotărât să dedice mai mult de 50% grădinii, pentru a crea un spațiu de învățare aproape de natură, în care copiii să se poată conecta și interacționa.

 

Două săli de clasă mari sunt găzduite într-o pereche de blocuri din oțel ondulat, cu acoperișuri de tip fluture, înconjurate de panouri de plasă care închid o grădină pavată deschisă la parter și pasarele cu plante deasupra. Formând un baldachin peste spațiul de grădină de la parter, alternează panouri din plasă, metal și plastic transparent în grila cadrului de oțel, creând pete de lumină și umbră, cu unele spații lăsate deschise pentru ca arborii și plantele să crească.

Trei scări metalice duc până la pasarela de lemn de deasupra, în formă de T, care traversează cele două blocuri de clasă de dedesubt și are balustrade finisate cu plasă metalică suplimentară.

În interiorul sălilor de clasă, ferestrele și ușile glisante din sticlă continuă relația strânsă cu natura din exterior, cu deschideri de la nivelul superior, care creează vederi din pasarelele ridicate și împiedică supraîncălzirea cu ajutorul copacilor.

Foto: Duc Nguyen (via DeZeen)


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol