21 aprilie 2024, 1:29

Ministrul Mediului propune campania voluntară „Vinerea Verde – Stop! Azi maşina stă pe loc!”

Ministerul Mediului a lansat o campanie civică denumită „Vinerea Verde – Stop! Azi maşina stă pe loc!”, cu scopul de a reduce poluarea din orașe. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat că această campanie va începe chiar de la finalul acestei săptămâni și va fi voluntară. Prima categorie vizată de campanie sunt angajaţii din instituţiile publice.

Ministrul a spus că se deplasează de obicei cu maşina hibrid sau cu un mijloc de transport în comun, iar în fiecare vineri va merge cu bicicleta, cu transportul în comun sau pe jos. El a menţionat că va lansa un dialog cu primăriile, pentru a oferi gratuitate pe mijloacele de transport în comun în ziua de vineri. Ministrul a spus că a testat metroul în urmă cu două săptămâni, iar marţi s-a deplasat cu transportul în comun.

Și premierul Florin Cîţu spune că va merge pe jos la serviciu vinerea.

Prin campania Ministerului Mediului, se va introduce un set de măsuri pentru stimularea cetăţenilor în vederea renunţării la utilizarea mașinii pentru deplasarea la serviciu şi înlocuirea ei cu transportul public în comun, bicicletele, trotinetele electrice, maşinile electrice sau cu mersul pe jos.

Autorităţile publice locale şi instituţiile publice vor lansa programe de achiziţii de maşini electrice. Finanţarea le va fi asigurată prin Rabla Plus şi se caută soluţii de finanţare suplimentară.

Anunțul vine la o zi după ce deputații au respins definitiv proiectul ce prevedea că salariații ar fi putut primi de la angajator tichete de bicicletă, ceea ce înseamnă că măsura nu va ajunge să se aplice. Tichetele ar fi urmat să aibă un dublu scop: achiziționarea unei biciclete pentru a face naveta de acasă la serviciu și înapoi (o subvenție de 1.500 de lei o dată la trei ani) și acoperirea unei părți a costului de transport cu bicicleta (maximum 300 de lei pe an).


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol