25 iunie 2024, 9:59

Producția de măsline și vin din UE este în pericol, deoarece încălzirea usucă solul

Creșterea temperaturilor erodează solurile Europei, punând în pericol producția de vinuri, măsline și nuci, potrivit cercetătorilor din Grecia și Suedia.

Fermele și livezile din țările mediteraneene riscă să se transforme în deșerturi, deoarece nivelul de material organic din sol scade în timp ce nivelul sărurilor crește, potrivit constatărilor Observatorului de Mediu Navarino din Grecia și Institutului Regal de Tehnologie KTH din Suedia.

Unele soluri sunt aproape de a ajunge la un punct în care nu mai pot susține agricultura sau nu mai pot absorbi carbon, au spus cercetătorii într-o lucrare publicată în revista științifică Science of the Total Environment.

Scăderea nivelului de material organică, împreună cu poluarea, compactarea solului și eroziunea, pun în pericol viermii, furnicile și alte organisme care asigură biodiversitatea și îmbogățesc solul, au spus cercetătorii.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol