25 iunie 2024, 9:17

Asociația MaiMultVerde testează gratuit gradul de impuritate al apelor

Asociația MaiMultVerde îndeamnă toți cetățenii care suspectează că apa râurilor sau lacurilor din zona în care locuiesc ar putea fi poluată să trimită sesizări pentru a beneficia de o testare gratuită a calității acesteia. Persoanele interesate sunt invitate să completeze formularul. Acesta este un proiect-pilot, care se va desfășura în această toamnă în județele din Transilvania.

Asociația recomandă ca testarea apelor să se facă în mod periodic în puncte fixe pentru a afla unde trebuie să acționeze pentru ape mai curate și, în general, un mediu mai sănătos.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Stropderouă.ro și face parte din programul multianual „Cu Apele Curate”. Asociația a testat deja calitatea apei Dunării în proximitatea celor zece orașe în care desfășoară activități.

În perioada următoare, în funcție de sesizările primite de la cetățeni, va continua testările apelor din râurile și lacurile din Transilvania, deoarece toate resturile de plastic, compuși chimici sau petrolieri ajung în mări și oceane de pe cursurile de apă cele mai neînsemnate.

Cu ajutorul unor senzori, vor fi măsurate șase tipuri de parametri relevanți în ce privește gradul de poluare pentru a înțelege unde și de ce apare poluarea și, mai ales, care este influența factorului uman sau economic asupra calității apelor:

  1. Potențialul de hidrogen al apei (pH)
  2. Oxigenul dizolvat în apă (DO)
  3. Conductivitatea electrică a apei (EC)
  4. Potențialul de reducere a oxidării apei (ORP)
  5. Temperatura apei (temp)
  6. Opacitatea sau lipsa de transparență a apei (turbiditate)

 

Primele măsurători au arătat că 5 dintre cei 6 parametri au înregistrat valori normale, însă acest lucru se datorează faptului că Dunărea este o apă curgătoare și deșeurile pe care le poartă se strâng pe maluri sau ajung în mare. Pe de altă parte, probele au indicat o valoare mare a temperaturii. Canicula cu care ne confruntăm ar putea conduce, pe termen lung, la o înlănțuire de efecte nedorite. Astfel, dezvoltarea plantelor și microorganismelor în exces poate avea ca rezultat scăderea oxigenului dizolvat din apă și ulterior „sufocarea” peștilor.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol