18 mai 2024, 0:33

Mai mult de 160.000 de contoare inteligente vor fi instalate anul acesta

Companiile E-Distribuție vor instala încă 160.700 de contoare inteligente anul acesta, potrivit green-report.ro.

Investiția se ridică la peste 57 de milioane de lei.

Astfel, până la finele anului, E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Muntenia, vor ajunge la un număr total de peste 1.090.000 de contoare inteligente instalate.

“Fără rețele de distribuție digitalizate și reziliente, care beneficiază de cele mai noi tehnologii, cu greu pot fi atinse țintele de decarbonare și de electrificare, două elemente esențiale pentru tranziția către o economie sustenabilă și un mediu protejat. În acest sens, accelerăm procesele de digitalizare cu ajutorul contoarelor inteligente și creștem investițiile în modernizarea rețelelor din România, pentru a veni în întâmpinarea clienților E-Distribuție și îmbunătăți serviciile noastre. În acest fel, mai mulți consumatori vor beneficia de avantajele aduse de contorul inteligent, precum citirea contoarelor de la distanță, oferirea mai multor informații despre profilul lor de consum și promovarea participării lor active la evoluția pieței de energie și la utilizarea responsabilă a energiei”, a declarat Monica Hodor, director general al E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Muntenia, potrivit sursei citate.

Astfel, prosumatorii, consumatorii care produc electricitate din surse regenerabile, pot măsură separat energia produsă.

Fie că e vorba de turbine eoliene, fie de panouri solare, contorul inteligent va măsura separat energia pe care un consumator o livrează în rețea și pe cea pe care o absoarbe din rețea. Consumatorul va ști exact când consumă energie din rețea și când consumă energia regenerabilă produsă de el.

Localitățile în care vor fi instalate contoarele

În 2021, E-Distribuție Muntenia a programat instalarea a aproximativ 72.700 de contoare inteligente în municipiul București și în județele Giurgiu și Ilfov. E-Distribuție Dobrogea va instala aproape 40.000 de contoare inteligente în județele Călărași, Constanța, Ialomița și Tulcea, în timp ce E-Distribuție Banat va instala contoare cu noua tehnologie pentru aproximativ 48.200 de clienți din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.

Totodată, în regiunea Muntenia, planul pentru anul acesta prevede instalarea de contoare inteligente în următoarele localități:

Județul Ilfov: Afumati, Bacu, Balotesti, Balteni, Bragadiru, Branesti, Buda, Chiajna, Copaceni, Cozieni, Cretesti, Crevedia, Darasti-Ilfov, Dascalu, Dobroesti, Dragomiresti-Deal, Dragomiresti-Vale, Dudu, Dumbraveni, Fundeni, Ganeasa, Ghermanesti, Jilava, Lipia, Luparia, Manolache, Merii Petchii, Micsunestii Mari, Moara Vlasiei, Mogosoaia, Ordoreanu, Ostratu, Pantelimon, Peris, Petresti, Piscu, Piteasca, Popesti-Leordeni, Rosu, Saftica, Santu-Floresti, Silistea Snagovului, Sintesti, Stefanestii de Jos, Stefanestii de Sus, Tamasi, Tancabesti, Teghes, Varteju, Voluntari, Zurbaua.

Judeţul Giurgiu: Balanoaia, Banesti, Branistea, Bucsani, Budeni, Calugareni, Carpenisu, Cartojani, Cascioarele (Gaiseni), Chiriacu, Cranguri, Floresti, Fratesti, Gaiseni, Gaujani, Ghionea, Ghizdaru, Gogosari, Gostinari, Gostinu, Herasti, Hobaia, Hotarele, Izvoarele, Izvoru (Gogosari), Malu, Milcovatu, Mironesti, Mosteni-Ulmi, Naipu, Oncesti, Poiana Lui Stanga, Putineiu, Remus, Sabareni, Singureni, Stanesti, Toporu, Trestieni, Valea Dragului, Valea Plopilor, Vedea, Vieru, Vlasin.

București: zone din Sector 1, Sector 2, Sector 3, Sector 4, Sector 5, Sector 6.

Sursă foto: economie.hotnews.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol