21 aprilie 2024, 2:17

“La drum”: Documentar despre transhumanța păstorilor din Transilvania, lansat acum online

Un documentar despre transhumanța păstorilor din Transilvania a fost lansat online cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

Este vorba despre documentarul “La drum” de Dumitru Budrala, care este și primul film documentar observațional din România.

Acesta va putea fi urmărit online începând de joi, 14 ianuarie, de la ora 18:00, pe site-ul astrafilm.ro și pe pagina de Facebook Astra Film Festival.

“La drum” urmărește îndeaproape viața dură a păstorilor din Munții Carpați, care pleacă în transhumanță în fiecare an, la mii de kilometri depărtare de casă, în căutarea ierbii pentru turmele lor.

“Acest Drum al oilor este oarecum asemănător cu Drumul mătăsii sau cu Drumul sării. Este romantic, periculos și foarte real. Și este parcurs încă în zilele noastre. Filmul La drum arată viața neștiută a ciobanilor transhumanți, care merg cu turmele zeci de kilometri în fiecare zi pe orice vreme, dorm sub cerul liber și înfruntă vremea, animalele sălbatice și autorități haine”, spune regizorul Dumitru Budrala, potrivit green-report.ro.

Filmul “La drum”, realizat de regizorul Dumitru Budrala în anul 1998, are 43 de minute și a fost lansat inițial la Cinema du Reel din Paris. A avut un traseu festivalier internațional de succes, fiind premiat la Festivalul Da KINO, 1999, București — Marele Premiu, Măslina de Argint—Festivalul Internațional Kalamata, Grecia, 2000, Marele Premiu ‘Angel from Prohor’ Belgrad Film Festival—1998, Marele Premiu — FILM.DOC, Sfântu Gheorghe, România, 2004.

Sursă foto: hotnews.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol