18 iunie 2024, 6:10

Japonia, cel mai timpuriu vârf al sezonului florilor de cireși din ultimii 1200 de ani

În Japonia sezonul de înflorire a cireșilor a început la Hiroshima cel mai devreme de când există date arhivate, mai precis de acum 1.200 de ani.

Motivul? Experții spun că este rezultatul schimbărilor climatice.

Astfel, anul acesta cireșii au înflorit pe 11 martie. Conform datelor colectate de Universitatea din Osaka, în Kyoto a fost vârful înfloririlor pe 26 martie. Recordul deținut de acest oraș datează din 812, notat în documente vechi și în jurnale. Următorul record stabilit acolo a fost în 1409, când vârful sezonului a fost înregistrat pe 27 martie.

„În Kyoto, înregistrările celebrării înfloririi cireșilor încă din secolul al IX-lea reconstituie climatul trecut și demonstrează creșterea locală a temperaturii asociată încălzirii globale și urbanizării”, potrivit unui articol anterior publicat în revista științifică Biological Conservation.

Totodată, Yasuyuki Aono, cercetător la Universitatea din Osaka, a analizat datele din prezent până în anul 812.

„Am căutat și colectat date fenologice (n.r. fenologia este studierea anotimpurilor și al evenimentelor biologice recurente) privind înflorirea deplină a cireșilor în multe jurnale și cronici scrise de împărați, aristocrați, guvernatori și călugări din timpuri istorice”, a declarat acesta, potrivit BBC.

Datele arată că, începând cu 1800, vârful înfloririi în Kyoto s-a mutat de la mijlocul lui aprilie către începutul lunii.

Vârful înfloririi durează numai câteva zile, însă momentul este foarte important atât economic, cât și cultural.

Sursă foto: imperatortravel.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol