16 septembrie 2024, 23:13

Introducerea algelor în meniul vacilor poate reduce semnificativ emisiile de metan

Introducerea algelor în meniul vacilor poate reduce semnificativ emisiile de metan.

Asrtfel, dacă 10% dintre producătorii din industria creşterii animalelor ar adăuga 1% din făina de alge marine din specia Asparagopsis, la aportul zilnic de furaje al animalelor rumegătoare, este ca şi cum ai elimina 100 de milioane de maşini de pe drum, potrivit rfi.ro.

Este vorba despre un studiu publicat de Organizaţia pentru Cercetare Ştiinţifică şi Industrială a Commonwealth (CSIRO) şi Universitatea din California.

Potrivit acestuia, Asparagopsis taxiformis – o algă ce se găseşte în largul coastelor Australiei – are potenţialul de a reduce în mod semnificativ emisiile rezultate din creşterea bovinelor.

Creşterea aportului de alge până la 0,5% din hrana zilnică a condus la o reducere cu 74% a emisiilor de metan, fără a afecta calitatea sau gustul cărnii.

Rob Kinley, cercetător-şef la Future Feed – un joint venture între CSIRO, Meat and Livestock Australia şi Universitatea James Cook, care se concentrează pe suplimentele pe bază de alge marine pentru reducerea cantităţii de metan emis în atmosferă – a declarat că aceste rezultate sunt fără egal.

Vorbesc de la sine. Niciunele nu sunt nici măcar pe aproape. Nu există niciun alt compus de niciun fel, indiferent că este vorba de alge marine sau substanţe chimice (sintetice), care poate reduce metanul atât de mult fără a afecta animalul”, a declarat Kinley pentru Australian Broadcasting Corporation (ABC), potrivit sursei citate.

Metanul nu e necesar animalului, ci este doar un produs secundar al evoluţiei”, a adăugat el.

Asparagopsis taxiformis conţine niveluri ridicate de bromoform, o substanţă chimică ce poate stopa producerea de metan.

Astfel, utilizarea în masă a algelor marine în hrana pentru bovine ar fi extrem de semnificativă în reducerea emisiilor la nivel global.

Dacă 10% dintre producătorii din industria creşterii animalelor ar adăuga 1% din făina de Asparagopsis la aportul zilnic de furaje al animalelor rumegătoare, este ca şi cum ai elimina 100 de milioane de maşini de pe drum”, a precizat organizaţia pe site-ul său.

Sursă foto: digi24.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol