18 septembrie 2024, 22:17

Înmormântările în saci de plastic creează poluare masivă

În cazul înmormântărilor bolnavilor de COVID-19 în saci de plastic, va exista o poluare masivă a pământului în urmărorii ani. Din perspectiva faptului că trupurile sunt sigilate, procesul de putrefacţie are de suferit. Potrivit lui Sebastian Cocos, președintele Asociaţiei Funerare Române, cel decedat este dezbrăcat şi ulterior sigilat în doi saci de plastic. După fiecare manevră, cadavrul este dezinfectat cu biocide şi apoi depus în sicriu şi sigilat. Totul are ca scop evitarea transmiterii virusului de la trupul neînsufleţit la familie și cunoscuţi.

Din cauza acestei proceduri, personalul care lucrează la pompele funebre nu are voie să atingă cadavrul, ceea ce face imposibil procesul de îmbălsămare. Nu se cunoaşte cu exactitate ce se întâmplă cu cadavrul peste ani de zile, mai ales în contextul în care, fiind închis etanș, nu există oxigen suficient, iar procesul de putrefacţie nu se produce pe deplin.

Nu toți sacii mortuari în care sunt introduse cadavrele morților de COVID-19 sunt biodegradabili, aceștia din urmă fiind foarte scumpi. În aceste condiții, nu este clar ce se va întâmpla în cimitire peste ani, având în vedere că un cadavru înhumat în saci din polipropilenă ar putea să intre într-un proces de saponificare ce-l „conservă”.

Noile reglementări spun că la slujbele de înmormântare nu pot participa mai mult de opt persoane, iar măsurile de împiedicare a răspândirii bolii COVID-19 sunt extrem de drastice. Înmormântarea unei persoane infectate cu COVID-19 este mult mai strictă, cadavrul trebuie „ambalat” într-un sac special, iar înhumarea este imediată.

Foto: „Temporary graves in Iran during COVID-19 pandemic 1.jpg” by Behzad Alipour, Wikimedia, CC BY 4.0


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol