12 iulie 2024, 21:03

Industria semiconductoarelor poluează mai mult decât bănuiam

Esențiale în fabricarea autoturismelor, smartphone-uri, electronice de consum și multe altele, microcipurile sunt obținute cu costuri uriașe în materie de energie, materii prime și alte resurse. Dependența civilizației umane față de produsele acesteia are deocamdată prioritate totală în fața impactului ecologic uriaș. Acum există o penurie generală de semiconductoare, pe care industria încearcă să o acopere cât mai repede prin construirea de noi fabrici și majorarea capacității de producție.

În prezent, cel mai mare fabricant de semiconductoare din lume, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), promite că va ajunge la emisii de carbon net-zero, însă alege ca țintă pentru atingerea acestui țel abia anul 2050, când, potrivit comunității științifice, va fi deja prea târziu pentru evitarea celor mai grave consecințe ale încălzirii globale. Între timp, TSMC consumă, potrivit datelor furnizate de Greenpeace, aproape 5% din electricitatea produsă în Taiwan, proporția urmând să crească la 7,2% în 2022, după extinderea capacității de producție. Totodată, fabricantul de semiconductoare a folosit aproximativ 63 milioane tone de apă proaspătă, doar în anul 2019.

Fabricarea de cipuri, mai degrabă decât consumul de energie sau utilizarea hardware-ului rezultat, „reprezintă cea mai mare parte a amprentei de carbon” asociată dispozitivelor electronice, potrivit cercetătorului de la Universitatea Harvard, Udit Gupta și a co-autorilor, într-o lucrare din 2020.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol