21 aprilie 2024, 1:58

Impactul poluării globale cu plastic ar putea fi ireversibil

Fenomenul poluării globale cu plastic se îndreaptă spre un „punct critic ireversibil”, potrivit unui studiu publicat în revista Science. Omenirea aruncă anual peste 45 de milioane de tone metrice de plastic pe uscat şi în apele râurilor şi oceanelor, cantitate care s-ar putea dubla în anii următori.

Problema poluării cu plastic ar putea fi deja iremediabilă, avertizează cercetătorii, spunând că „ratele de poluare cu plastic la nivel global ar putea atrage după sine efecte pe care nu le vom putea anula”.

Reciclarea are multe limitări, în contextul în care naţiunile cu venituri ridicate expediază deşeuri către ţările cu posibilități mai puţin adecvate. Malaezia şi Filipine se află printre ţările ale căror guverne, au restituit indignate încărcături de deşeuri expediate de state precum Canada şi Coreea de Sud, în ultimii ani.

Producţia de „plastic virgin” ar trebui să fie plafonată, iar exportul deşeurilor să fie interzis, cu excepţia cazului în care destinaţia are posibilități mai adecvate pentru reciclare decât ţara de provenienţă a deşeurilor.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol