17 aprilie 2024, 16:31

Iarba de mare s-a adaptat la a capta particulele de plastic care au ajuns în mări și oceane

Oamenii de știință arată că iarba de mare din zonele de coastă s-a adaptat aparent la a capta particulele de plastic care au ajuns în mări și oceane prin poluare, formând mici bile de fibră poreclită „bile Neptun”, potrivit The Guardian.

Astfel, potrivit cercetătorilor, plantele subacvatice de adâncime mică ar colecta aproape 900 de milioane de obiecte de plastic pe an doar în Marea Mediterană, conform unui nou articol științific publicat în jurnalul Scientific Reports.

„Arătăm că resturile de plastic care ajung pe fundul mărilor părăsesc mediul marin prin ajungerea la mal a ierbii de mare”, spune Anna Sanchez-Vidal, biolog marin la Universitatea din Barcelona.

Felul în care acționează algele reprezintă o purificare continuă a resturilor de plastic din mare, a adăugat ea.

Plantele subacvatice joacă un rol vital în îmbunătățirea calității apei, ele absorb dioxid de carbon și produc oxigen și reprezintă un mediu important de dezvoltare pentru sute de specii de pești. Ancorându-se în ape mici, iarba de mare previne eroziunea malurilor și micșorează impactul furtunilor puternice.

Există 70 de specii de iarbă de mare, grupate în mai multe familii, inițial plante de uscate, dar care au recolonizat oceanul în perioade dintre acum 80 de milioane și acum 100 de milioane de ani. Iarba de mare crește peste tot, din Arctica și până în zonele tropicale, iar majoritatea speciilor au frunze lungi, asemănătoare ierbii de uscat, care formează vaste „pajiști” marine.

Este, însă, încă neclar dacă activitatea de captare a plasticului afectează în vreun fel plantele.

Sursă foto: totb.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol