25 iunie 2024, 7:39

Începem cu bine 2021: s-a închis gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii

Gaura de mari dimensiuni din 2020, din stratul de ozon de deasupra Antarcticii, s-a închis, anunță ZME Science. Nivelul maxim fusese atins în octombrie, când gaura avea peste 20 de milioane de kilometri pătrați.

În fiecare an, oamenii emit substanțe chimice în atmosferă, dintre care unele pot modifica stratul de ozon. Pentru ca ozonul să se deprecieze, temperaturile din stratosferă trebuie să fie sub -78 °C, astfel încât substanțele chimice să devină suficient de active pentru a distruge moleculele de ozon. Un vortex stabil a ajutat la menținerea temperaturilor sub acest prag, deasupra Antarcticii.

Vortexurile polare sunt sisteme de joasă presiune, care se formează în atmosfera superioară. Dacă vortexul polar este destul de stabil și puternic, norii stratosferici se răcesc, ceea ce creează condițiile perfecte pentru ca reacțiile chimice să înceapă să epuizeze ozonul stratosferic.

Foto: NOAA

Anul 2020 a cunoscut un vortex puternic și cercetătorii s-au temut că ar putea rămâne activ mult timp. Din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat și de aceea gaura de ozon s-a acoperit.

În fiecare an, poate exista o gaură mai mare sau mai mică, dar, dacă nu am produce substanțe chimice care să diminueze ozonul, aceasta nu ar fi o problemă. Însă chiar trebuie să reducem emisiile în atmosferă și aceasta este una dintre provocările privind mediul înconjurător, cu care ne confruntăm.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol