25 aprilie 2024, 8:26

Fenomen cosmic spectaculos în aprilie: Lyridele

Un fenomen cosmic spectaculos va avea loc în aprilie: Lyridele.

Astfel, ploaia de stele căzătoare poate fi observată și din România, în nopțile din perioada 22 – 24 aprilie 2021, potrivit digi24.ro.

Adrian Șonka de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, explică fenomenul care va putea fi urmărit cu ochiul liber, potrivit sursei citate.

Practic, noi putem vedea într-o noapte cam 5-6 stele căzătoare pe oră, dar atunci când Pămânul trece pe unde e praf, pe unde sunt resturi de la comete și asteroizi, putem să vedem cam 15-20 de stele căzătoare pe oră, așa cum se întâmplă în cazul Lyridelor, care cel mai bine vor putea fi observate în noaptea de 23-24 aprilie.

Curentul de meteori Lyride va începe în 15 aprilie, dar în cursul nopții de 23-24 aprilie va fi atins maximul. Astfel, planeta noastră trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observații fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani (în anul 687 î.e.n.).

Cum putem urmări Lyridele

Nu este nevoie de instrumente astronomice pentru a putea vedea meteorii și de preferat este ca observațiile să se facă din afara orașelor mari sau de la marginea lor, pentru că iluminatul public face ca majoritatea meteorilor să nu mai poată fi observați.

Cei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par că vin meteorii, acesta fiind situat undeva lângă steaua Vega, din constelația Lyra. Vega se va afla înspre orizontul nord-estic.

Lumina Lunii nu va strica foarte observațiile, pentru că Luna se va afla aproape de apus după miezul nopții și va coborî mult pe cer până la răsăritul Soarelui.

Când va fi următoarea ploaie de stele

După Lyride, urmează curentul de meteori eta-Aquaride. Acesta are maximul în data de 5 sau 6 mai şi poate fi observat în condiţii bune, fiind destul de cald afară, noaptea. În timpul maximului se văd numai între 40 și 85 de meteori pe oră. Aceștia provin din celebra cometă Halley.

Totodată, a doua jumătate a lunii iulie este foarte bogată în meteori. Sunt activi câţiva curenţi de meteori, care au radianţii apropiaţi pe cer, în constelaţiile Aquarius şi Capricornus. Astfel, în fiecare seară, se pot vedea între 15 şi 30 de meteori pe oră.

În luna august, în 11, 12 sau 13 se produce maximul curentului Perseide. Este cel mai celebru curent de meteori, pentru că în acea perioadă mulţi oameni sunt în concediu şi pot sta până mai târziu în noapte. Acest curent produce între 50 şi 80 de meteori pe oră, existând şi ani când activitatea este mai numeroasă.

Sursă foto: cancan.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol