24 aprilie 2024, 7:20

Fenomen cosmic spectaculos începând cu această noapte. Cum se pot vedea Lyridele

Un spectacol cosmic spectaculos va putea fi observat și în România începând din această noapte, până în 24 aprilie.

Este vorba despre Lyride.

Astfel, deși în nopțile obișnuite putem vedea 5-6 stele căzătoare pe oră, atunci când Pământul trece pe unde e praf, pe unde sunt resturi de la comete și asteroizi, putem să vedem cam 15-20 de stele căzătoare pe oră – așa cum se întâmplă în cazul Lyridelor, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Citește și: Fenomen cosmic spectaculos în aprilie: Lyridele

Așadar, curentul de meteori Lyride a început în 15 aprilie, dar în cursul nopții de 23-24 aprilie va fi atins maximul.

Planeta noastră trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observații fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani (în anul 687 î.e.n.).

Cum se pot vedea Lyridele

Nu este nevoie de instrumente astronomice pentru a putea vedea meteorii și de preferat este ca observațiile să se facă din afara orașelor mari sau de la marginea lor, pentru că iluminatul public face ca majoritatea meteorilor să nu mai poată fi observați.

Cei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par că vin meteorii, acesta fiind situat undeva lângă steaua Vega, din constelația Lyra. Vega se va afla înspre orizontul nord-estic.

Lumina Lunii nu va strica foarte observațiile, pentru că Luna se va afla aproape de apus după miezul nopții și va coborî mult pe cer până la răsăritul Soarelui.

Sursă foto: today.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol