19 iulie 2024, 22:16

Experții trag un semnal de alarmă: Consumul de petrol pentru fabricarea de obiecte plastice va crește de trei ori până în 2050

Experții Agenției Europene pentru Mediu avertizează asupra faptului că ieftinirea petrolului, în urma căreia se va ieftini producția de materiale plastice și va crește utilizarea plasticului pentru echipamente de protecție va avecta și mai mult biodiversitatea.

Astfel, potrivit specialiștilor, consumul de petrol pentru fabricarea de obiecte plastice va crește de trei ori până în anul 2050.

În acest context, țările din UE trebuie să devină mai inteligente în ceea ce priveşte utilizarea plasticului şi promovarea reciclării, au declarat joi reprezentanţii Agenţiei Europene pentru Mediu (EEA), citaţi de DPA, potrivit Agerpres.

Reducerea activităţilor economice şi scăderea abruptă a preţurilor globale ale petrolului au făcut ca producţia de noi obiecte din plastic să devină „semnificativ mai ieftină”, în loc să folosească materiale plastice reciclate, avertizează EEA.

Risipă de plastic

Plasticul are numeroase utilizări, fiind folosit inclusiv pentru fabricarea de ambalaje, produse electronice, textile, piese auto şi obiecte de mobilier.

Astfel, EEA recomandă implicarea factorilor de decizie politică, a reprezentanţilor marilor industrii şi a consumatorilor în eforturile depuse pentru „a se face trecerea spre o abordare circulară şi sustenabilă” în privinţa utilizării materialelor plastice.

Estimările actuale sugerează că locuitorii din UE aruncă aproximativ 11 kilograme de textile per persoană în fiecare an, iar aproximativ 66% din această cantitate, aproximativ 7 kg, constă în fibre sintetice.

Sursă foto: bani.md


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol