10 noiembrie 2024, 7:58

Emisiile globale de CO2 au scăzut în 2020. Care sunt perspectivele sumbre

Emisiile globale de CO2 au scăzut în 2020 din pricina pandemiei de COVID-19.

În acest context, Agenția Internațională a Energiei (IEA) avertizează că acestea vor reveni anul acesta la nivelul de dinainte, dacă guvernele nu vor lua decizii în acest sens, potrivit Digi24.

Mai precis, emisiile de CO2 au scăzut cu 7% în 2020, până la un nivel înregistrat în urmă cu un deceniu, potrivit directorului IEA, Fatih Birol.

Acesta explică, însă, că, pe măsură de dispar pagubele economice provocate de criză, „datele preliminare confirmă temerea noastră că emisiile globale îşi vor reveni în 2021”, potrivit sursei citate.

În ciuda perspectIvelor sumbre, Agenţia Internaţională a Energiei estimează că recentele promisiuni făcute de statele industrializate, precum şi o nouă administraţie de la Casa Albă, înseamnă că marile puteri pot contracara criza climatică.

„Anul acesta poate fi unul de cotitură. Există o nouă aliniere politică cu privire la climă, care deschide noi posibilităţi pentru toţi. Multe din marile economii s-au angajat în ultimele luni să ajungă la emisii zero până la mijlocul secolului. Sunt sigur că noua administraţie americană se va alătura acestui grup de ţări”, a spus Fatih Birol.

Agenţia Internaţională a Energiei a fost presată să adopte o poziţie mai curajoasă cu privire la schimbările climatice, din partea investitorilor, îngrijoraţi că rapoartele publicate de IEA permit un nivel dăunător de investiţii în combustibili fosili.

„Este nevoie de o transformare totală a infrastructurii noastre energetice”, a afirmat Fatih Birol, într-un editorial publicat luni în cotidianul Financial Times.

„Aceasta înseamnă, până în 2030, creşterea ponderii automobilelor electrice în vânzările anuale, de la 3% până la 50%, majorarea producţiei de hidrogen low-carbon, de la 450.000 de tone până la 40 de milioane de tone, şi creşterea investiţiilor în electricitatea curată, de la 380 de miliarde de dolari până la 1.600 de miliarde de dolari”, mai explică Fatih Birol.

Sursă foto: ednh.news


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol