18 mai 2024, 6:14

Elicopterul Ingenuity se pregătește pentru primul zbor pe Marte

NASA a anunțat că mini-elicopterul Ingenuity va face primul zbor pe Marte cel devreme pe 8 aprilie.

În cazul în care elicopterul care cântărește 1,8 kg va reuși să zboare singur va fi o premieră: un aparat de zbor de acest tip reușește să se ridice de pe suprafața unei alte planete, potrivit Hotnews.ro.

Astfel, la primul zbor elicopterul se va ridica la doar 3 m de sol, va sta 30 de secunde, va plana și va face o scurtă întoarcere.

Următoarele zboruri vor fi mai lungi, dar mini-elicopterul nu se va ridica la mai mult de 5 metri. Toate experimentele vor fi făcute în decurs de o lună.

Programul Ingenuity a costat 80 milioane dolari și lucrul a început șase ani. Planul este ca în decurs de 31 de zile să fie făcute cinci zboruri.

În acest context, reprezentanții NASA spun că zborul lui Ingenuity va fi ”un moment precum cel al fraților Wright, dar pe o altă planetă”, potrivit sursei citate.

Reamintim că în 17 decembrie 1903 frații Orville și Wilbur Wright au efectuat primul zbor controlat, susținut și autopropulsat al unui aparat mai greu ca aerul, lângă localitatea Kitty Hawk, Carolina de Nord.

Pe viitor un astfel de elicopter ar putea fi foarte util în misiunile către Marte: va putea oferi o vedere de ansamblu asupra locului și versiuni mai performante ale acestui elicopter ar putea transporta și diverse lucruri.

Sursă foto: descoperă.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol